logo

Ion Duminica: Nu e clar ce va fi după alegeri în relația Președinte -Parlament


https://www.ipn.md/ro/ion-duminica-nu-e-clar-ce-va-fi-dupa-8004_1077590.html

După turul 2 al alegerilor prezidențiale, nu e clar ce va fi în relația Președinte – Parlament, pentru că niciunul dintre cei doi candidați nu a prezentat o echipă de lucru pentru cazul în care va deveni președinte. Aceasta duce la pasivitate din partea electoratului, pentru că „necunoașterea trezește frică”, spune doctorul în științe politice, Ion Duminica. Potrivit lui candidații trebuie să lase loc pentru „bună dimineața” după noaptea alegerilor, pentru că în spatele lor sunt alegătorii și ei trebuie să se gândească la armonia în societate.

În cadrul dezbaterii publice: „Punctele forte și punctele vulnerabile ale celor doi finaliști”, organizate de Agenția de presă IPN, Ion Duminica a menționat că nu este corect ca minoritățile să fie catalogate că „generează o problemă, ca nu votează așa cum trebuie, că sunt o plagă a societății sau că nu sunt un electorat civilizat”. „Minoritățile naționale și etnice din Republica Moldova constituie o diversitate, o bogăție a țării, trebuie să știi cum să discuți cu ele, cum să promovezi mesajul în aceste comunități, dar mesajul candidaților este geo-politic, pro-est sau pro-vest, contra corupției, „pentru oameni buni”… Dar noi nu avem lista oligarhilor din Republica Moldova. Cine e imaginea oligarhilor, cu cine luptăm, care este dușmanul nostru? Impresia este că o să fie o luptă eternă, veșnică care nu are sorți de izbândă, de aceea trezește o apatie la electorat pentru că acesta dorește să vadă o perspectivă după alegeri. În situația dată, el nu vede. Nu există previzibilitate nici de la un candidat, nici de la altul, iar asta îi insuflă alegătorului ca el să stea acasă, să aibă frică, să nu se prezinte la alegeri”, a explicat acesta.

Ion Duminica e de părere că neimplicarea în dezbateri publice a candidaților la funcția de președinte al țării este un dezavantaj pentru ambii. „Cultura politică a unui stat este dezvoltată anume prin participarea la dezbateri politice, și anume în turul 2. Cred că Maia Sandu nu dorește să participe la aceste dezbateri pentru că invitația a fost făcută de Igor Dodon. Dacă am fi avut o presă cât de cât independentă și credibilă, ca să fie un post TV care să invite acești candidați la dezbateri și ca să fie echidistant, atunci s-ar putea să fi participat, dar noi avem presă părtinitoare. Deci, nu avem un canal TV sau o platformă neutră în care să fie implicați acești doi candidați și să-și prezinte civilizat opiniile lor pe baza regulilor unei dezbateri”, a opinat expertul.

Doctorul în științe politice crede că invitația nu trebuie să o facă un candidat sau celălalt, ci un post TV, care să le permită să vină cu echipele, simpatizanții lor, să respecte regulile prestabilite. „O dezbatere dezvoltă capacitatea unui electorat, în principal din bazinul voturilor suplimentare. În primul tur am văzut fiecare cât a luat, aceștia sunt votanții fideli ai fiecărui candidat. În turul 2 trebuie să câștigăm alt electorat, alți simpatizanți, ei se atrag nu prin negocieri cu candidații, dar prin dezbateri politice, unde îți arăți nu doar carisma, dar și capacitățile, autoritatea”, a adăugat Ion Duminica.

Cu privire la riscul fraudării alegerilor în turul 2, acesta a menționat că și în alegerile care au avut loc până în prezent în Republica Moldova s-a vehiculat întotdeauna cu riscul de fraudare. „Nu am avut în Republica Moldova niciodată alegeri care să fie declarate democratice, cinstite, oneste și desfășurate în baza principiilor unei culturi politice dezvoltate. Permanent acest risc cu fraudarea alegerilor s-a vehiculat vehement”, a spus Ion Duminica. Potrivit lui, cu acest risc se vehiculează la toate alegerile. Alt risc, în opinia sa, cu care se vehiculează după alegerile parlamentare din 2005, este cel de „revoluție, proteste, situație destabilizată”. „Campania electorală este bazată pe vectorul geopolitic și societatea este din start dezbinată. Această luptă induce sugestia că sunt posibile niște confruntări, care nu sunt excluse nici după turul 2”, a punctat expertul. Ion Duminica consideră că nu este justificată afirmația vehiculată precum că instituțiile de stat intenționează fraudarea alegerile. „Candidații nu pe asta trebuie să se bazeze ci pe efortul de a atrage un număr mai mare de alegători. Acesta a fost și punctul slab al ambilor candidați, pentru că, după turul 1, nu și-au mobilizat staff-urile ca să motiveze simpatizanți noi să vină în bazinul lor electoral”, a conchis Ion Duminica.

Doctorul în științe politice a făcut un apel către instituțiile de presă să vină cu un mesaj comun către candidați pe care să-i facă să înțeleagă că, pentru a câștiga electoratul din Republica Moldova, trebuie să avem dezbateri. În opinia sa, dacă va exista acest mesaj comun, „se va găsi o portiță să se prezinte la dezbateri”. „Este mare păcat să nu avem dezbateri electorale în conformitate cu normele și rigorile unei culturi democratice participative. În turul 2 trebuie să fie dezbatere clasică între acești candidați, dar nu trebuie să facă acest apel un candidat sau un post TV, pentru că există concurență și între posturi, dar să fie un mesaj comun, pentru a mobiliza electoratul ca să fie mai participativ”, a fost mesajul lui Ion Duminica.

Dezbaterea „Punctele forte și punctele vulnerabile ale celor doi finaliști”, este ediția a 10-a din ciclul electoral „Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.