Chestiunea cu recrutul rus care, după ce a fost capturat pe cîmpul de luptă, spune că nu știa că este dus la război în Ucraina, e o gogoașă informațională, menită să-i scoată basma curată pe cei care ordonă și să-i spele pe mâini pe făptașii nimeriți în belea. Aceasta pentru că armata de invazie e alcătuită din soldați profesioniști, angajați prin contract, cu sume trecute în listele de plată. Declarații în acest sens a făcut Ion Duminica, doctor în științe politice, Institutul Patrimoniului Cultural, în cadrul dezbaterii publice la tema „Atrocitățile din zonele de ocupație ale Ucrainei: despre ce vorbesc ele și ce ne obligă să facem?”, care a avut loc la Agenția de presă IPN.
Nu este corect să se accepte ideea despre soldatul rus nimerit „accidental” în zona de război. ”Majoritatea acestor ostași sunt pe bază de contract. Motivația lor este una materială. Fiind proveniți din provinciile îndepărtate ale Federației Ruse, ei nu au nevoie de un război câștigat, ci de a se căpătui cu ceva... Iată de ce sunt contrariat de aceste atrocități în zonele ocupate”, a spus politologul expertul.
Vorbitorul a menționat că noi încă nu știm ce se întâmplă în zonele ocupate Melitopol, Herson. „Noi vedem populația ucraineană care protestează și aceste tancuri, oprite cu mâinile. Noi spunem „armata rusă”, dar vedem trupe care nu folosesc simbolistica rusă, ci niște semne convenționale. Deci, pe de o parte, noi vedem populația civilă care stă în fața tehnicii militare, iar, pe de altă parte – aceste masacre. Până la urmă, este necesar ca fiecare crimă să fie studiată, fiecare victimă să fie documentată, iar ulterior va fi găsit și făptașul. Și aici mă raliez afirmației domnului Gamurari (alt participant la dezbatere - n.r.), acesta este un proces de lungă durată”.
Ion Duminică a făcut o paralelă a actualei situații cu Holocaustul, un fenomen care a fost pus în relief cu timpul, la început doar populația evreiască având date sporadice despre suferințele prin care a trecut. „Totul era ascuns. Chiar și în zilele de azi, evreii restabilesc nume, victime – peste 6 milioanede persoane”.
Cercetătorul s-a referit la conferința Wannsee din 1942, care a făcut publice planurile hitleriste de exterminare totală a evreilor (Wikipedia se referă inclusiv la asigurarea secretului acțiunilor, propaganda etc. – n.r.). „În fața armatei germane a fost pus scopul de a extermina populația evreiască, considerată inamic... Cât privește actuala situație, noi încă nu știm ce ordine au primit militarii ruși, care au nimerit – „accidental”, cum spun ei, „mergând spre zone de exerciții militare”.
Este foarte complicat să ajungi la adevăr, a subliniat cercetătorul și s-a referit la propria experiență de studiere a Holocaustului romilor basarabeni în zona transnistreană. „Trebuie să vorbesc cu supraviețuitorii în romană, să valorific sursele în rusă și română, dar și memoriile soldaților nemți în germană... Revenind la subiectul discutat al atroictăților din Ucraina, pot spune că avem nevoie de mărturiile călăilor, care nu se publică – a acestor soldați, victime a unor ordine. Noi trebuie să sistematizăm mărturiile localnicilor. E necesară o documentare la fața locului, pentru a vedea cum au fost împușcați oamenii. S-a comis o crimă sau a fost un accident. Câți din grople comune sunt civili și câți sunt miltari. Poate, acolo sunt și ostași ruși, și ucraineni...”, a spus Ion Duminică.
El consideră că la moment nu se cunosc suficiente date pentru a înțelege cauzele atrocităților. Iar pentru a nu admite pe viitor repetarea lor, noi trebuie să cunoaștem crimele împotriva omenirii din trecut și cum au fost acestea condamnate și pedepsite.
Dezbaterea publică la tema „Atrocitățile din zonele de ocupație ale Ucrainei: despre ce vorbesc ele și ce ne obligă să facem?”, organizată de IPN, a fost ediția a 236-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.