logo

Ion Dron: Referendumul Maiei Sandu – o agendă falsă pentru cetățeni


https://www.ipn.md/ro/ion-dron-referendumul-maiei-sandu-o-agenda-falsa-pentru-7965_1102683.html

Referendumul propus de președinta Maia Sandu, cât și consultările care au avut loc la Președinție săptămâna trecută sunt efectele unei agende ascunse. Agendă care urmărește nu altceva decât un nou mandat pentru actualul președinte, cu orice preț. Sunt declarațiile președintelui Partidului Politic Pentru Oameni, Natură și Animale (PONA), Ion Dron, făcute într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit lui Ion Dron, prin respectivul referendum se urmăresc și două obiective secundare. Banii publici care vor fi cheltuiți pentru organizarea referendumului ar trebui, conform planului organizatorilor, să acopere, fie și parțial, cheltuielile de campanie electorală a candidatului Maia Sandu. Și un alt obiectiv este să obțină de la oameni, în cadrul acestui referendum, „un mandat în alb” pentru viitoarele negocieri care se pare că vor avea loc fie anul următor, fie în anii care vine, a spus Ion Dron.

„Fals și pericol” sunt două elemente principale care definesc astăzi intenția Maiei Sandu de a organiza referendumul, susține președintele PONA. Primul fals ține de ordin juridic. Potrivit Codului Electoral, președintele Republicii Moldova nu are decât dreptul să inițieze un referendum consultativ, spune Ion Dron.

Invitarea liderilor de partide la Președinție pentru consultări nu înseamnă altceva decât „tatonarea landshaft-ului politic de la Chișinău în vederea testării dispoziției de implicare” în subiectul referendumului a cât mai multor partide și „proiectarea și cristalizarea drept consecință a unor poziții controlate pe post de galerie pentru Maia Sandu în marșul pentru al doilea mandat”, a adăugat Ion Dron.  El spune că opoziția controlată ar avea sarcina să participe în aceste alegeri cu propriul candidat, dar cu frâna de mână, pentru că acțiunile lor vor fi dirijate „din același laborator” de către cei responsabili de campania Maiei Sandu.

Ion Dron declară că Partidul PONA nu este în potriva cursului european al Republici Moldova. Pledează pentru un dialog deschis, în interesul cetățenilor, și pentru negocieri reciproc avantajoase.

Partidul PONA este în opoziție cu actualul regim, care încalcă Constituția și legile țării. „Au restrâns în mod abuziv libertatea de exprimare, în actul de guvernare au renunțat la principiul transparență și eficiența banului public, au schilodit până la capăt și au pus sub control politic întreaga putere judecătorească a Republicii Moldova”. Partidul PONA este pentru un referendum de aderare, dar nu în acest an și nu în aceeași zi cu scrutinele prezidențiale, parlamentare sau locale. Pledează pentru organizarea unui referendum la cel puțin un an de la deschiderea negocierilor de aderare, fie după încheiere acestor negocieri.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.