Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” a avut un impact puternic asupra dezvoltării municipiului Cahul și a localităților învecinate. Declarația aparține primarului satului Colibași, Ion Dolganiuc, și a fost făcută în cadrul dezbaterii „Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (Cahul și Ungheni), finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF”, organizată de Agenția de Presă IPN. Potrivit edilului, grație sprijinului financiar oferit prin intermediul acestui program, în satul Colibași a fost modernizată piața, fapt ce oferit localnicilor condiții prielnice de comercializare a produselor și locuri de muncă acasă.
Primarul satului Colibași spune că prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” localitatea a beneficiat de fonduri pentru modernizare. Întrucât programul încurajează participarea cetățenilor în procesele de guvernare locală, oamenii au fost cei care au ales cum să fie repartizați banii pentru proiectele de infrastructură.
„În selectarea proiectelor au fost implicați cetățenii. Au fost mai multe sondaje, cu mai multe propuneri de proiecte, dar am dat curs celui care a acumulat cel mai mare punctaj. În cazul nostru a fost vorba de modernizarea pieței locale din Colibași. Câteva proiecte, tot propuse de cetățeni, mai sunt în așteptare. Modernizarea pieței este una dintre necesitățile de care aveau nevoie locuitorii din Colibași. La Colibași, peste 70% din populația locală se ocupă cu producerea legumelor timpurii, în sere. De asemenea, o bună parte din populație se ocupă cu oieritul. Acum câțiva ani, o familie a revenit acasă și a creat o mini-fermă de bovine. Uneori cetățenii nu-și vedeau rezultatul muncii, deoarece piața de comercializare era foarte restrânsă, fiind vorba doar de Cahul, Vulcănești și Chișinău”, a spus primarul satului Colibași, Ion Dolganiuc.
Primarul de Colibași spune că, după modernizare, piața din Colibași a devenit un punct de atracție pentru întreaga regiune. Oamenii din Colibași pot să-și comercializeze produsele aproape de casă, în condiții demne de o localitate europeană, spune edilul.
„După ce am creat condiții, piața din Colibași a devenit atractivă și pentru vizitatori. Și sunt multe beneficii economice. Totul se produce la Colibași, se realizează la Colibași, oamenii au condiții. În rezultat, se acumulează niște bănuți, iar oamenii muncesc acasă, își comercializează produsele pe loc, pentru că produsele lactate sunt din cele ușor alterabile și nu poți să faci drumuri lungi. Deja de jumătate de an de activitate a noii piețe, cetățenii sunt mulțumiți”, a punctat Ion Dolganiuc.
Primarul Ion Dolganiuc spune că de fonduri în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” a beneficiat nu doar localitatea sa, ci și ALTE localități învecinate. Edilul cere Guvernului și reprezentanților Uniunii Europene să asigure continuitatea acestui program, ajuns la final.
„Și în localitățile vecine au fost finanțate proiecte cu suportul acestui program. De exemplu, calea de acces spre renumitul lac Beleu de la Slobozia Mare și Văleni, care prin frumusețea sa a atras în ultimii ani foarte mulți turiști. O simplă cale de acces, reabilitarea unui drum deteriorat, atrage mii de turiști în zonă. Festivalul Beleu Fest este la a treia ediție și această zonă este deja cunoscută nu doar la nivel național, dar și la nivel internațional. De asemenea, la Crihana Veche a fost inițiat un incubator de afaceri. La Zărnești a fost instituit un serviciu intercomunitar de management al deșeurilor solide. Totul este dotat cu tehnica necesară. În acest serviciu intercomunitar au fost cooptate nouă localități din zona de nord a raionului. Este un program exemplu. Noi ne dorim, și deja am făcut demersuri la Delegația Uniunii Europene, am dat de înțeles și Guvernului Republicii Moldova, că acest program trebuie menținut, el trebuie să aibă continuitate”, a mai spus primarul Ion Dolganiuc.
Dezbaterea publică „Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (Cahul și Ungheni), finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF” este ediția a șasea, realizată în cadrul Proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”. Proiectul este susținut de către Fundația Soros Moldova.