Pe lângă multiplele încălcări ale legislației naționale, prin completările la Codul Audiovizualului prin care a fost retras dreptul de a retransmite unele programe ale posturilor de televiziune ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova, s-a făcut uz de încălcarea Constituției pentru a face ceea ce nu a vrut să facă președintele Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de către Ion Ceban, secretar al președintelui Republicii Moldova, la dezbaterile publice cu tema: „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje și riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.
În cadrul dezbaterilor Ion Ceban a spus că la o întâlnire a șefului statului, Igor Dodon, cu ambasadorii misiunilor diplomatice acreditați la Chișinău, inclusiv al SUA și al UE, aceștia au menționat că au fost şi sunt împotriva interzicerilor de acest gen, deși nu crede că Occidentul nu a jucat un rol în acest sens. Ion Ceban spune că este adeptul „cenzurii” de la telecomandă, atunci când selectezi programul care îți place, privești ceea ce te interesează și că aceasta ar fi singura abordare corectă.
Secretarul președintelui susține că ceea ce s-a făcut este o încălcare gravă a drepturilor omului, deoarece fiecare are dreptul la informație. „Există legislație care prevede libertatea de exprimare și nu este nevoie ca cineva să intervină pentru a da unele sau altele aprecieri. Pentru că tot așa putem aprecia ca fiind relevante sau irelevante unele posturi de televiziuni din alte părţi ale lumii la care are acces astăzi publicul larg, inclusiv din Moldova. Trebuie să lăsăm oamenii să decidă ce fel de emisiuni, posturi de televiziuni preferă să privească”, a opinat Ion Ceban.
Ion Ceban crede că acest lucru s-a făcut pentru a închide multe dintre posturile de televiziune, inclusiv locale, care retransmiteau o mare parte a programelor rusești, iar din cauza noilor modificări nu vor putea realiza produsul autohton cerut de lege. „Începi prin a închide pe cel care îți displace. Eu am fost și rămân pe poziție că dreptul la existenţă trebuie să-l aibă orice post de televiziune, indiferent de politica editorială pe care o are. Dar asta nu înseamnă că trebuie să pledăm pentru închiderea acestor posturi de televiziune”, a declarat secretarul președintelui.
În opinia lui Ion Ceban, modificările la legislația audiovizuală s-au făcut pentru a tensiona relațiile cu partenerul strategic Federația Rusă și pentru a promova interesele partenerilor occidentali. Potrivit lui, mai puțin influențează un post de televiziune din afara ţării asupra cetățeanului, decât coruperea acestuia care se practică „la greu” în Republica Moldova. „Până la urmă, toată chestia asta va funcționa ca și bumerang pentru guvernare, chiar dacă a vrut să placă cuiva în Occident. Pretindem că trăim într-o ţară democratică, respectiv trebuie să avem abordări democratice”, a conchis Ion Ceban.
Completările la Codul Audiovizualului prin care este interzisă retransmiterea unor anumite programe din afara țării au fost adoptate de Parlament în data de 12 decembrie 2017. Promulgarea noilor norme legislative s-a făcut prin suspendarea temporară de către Curtea Constituțională a președintelui Republicii Moldova, care a declarat că nu le va promulga.
Dezbaterile publice „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje și riscuri”, constituie ediția a 86-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.