logo

Ion Ceban: Există riscul stopării activității Termoelectrica și distrugerii rețelelor


https://www.ipn.md/ro/ion-ceban-exista-riscul-stoparii-activitatii-termoelectrica-si-distrugerii-7965_1094990.html

Sistarea energiei electrice pentru Apă-Canal Chișinău ar însemna un dezastru pentru tot municipiul. O spune primarul general al Capitalei, Ion Ceban, potrivit căruia debranșarea de la rețeaua de energie electrică a S.A Apă-Canal Chișinău ar însemna sistarea activității Termoelectrica, ceea ce ar presupune sistarea apei și căldurii în tot orașul. Potrivit edilului, guvernarea ar trebui să acopere măcar parțial datoriile Apă-Canal, întrucât cea mai mare parte din banii Chișinăului ajunge în bugetul de stat, notează IPN.

În prezent, Apă-Canal Chișinău are datorii față de Premier Energy de aproape 70 de milioane de lei. Furnizorul de electricitate își cere banii și amenință cu deconectarea energiei electrice pentru Apă-Canal. Primarul general al Capitalei spune că un astfel de scenariu ar însemna paralizarea completă a orașului.

„Nu este vorba, pur și simplu, de lipsă de apă și canalizare. Dacă apa nu ajunge în rețele pe timp de iarnă, există riscul deteriorării rețelelor, consecințele vor fi și mai mari, pentru că reabilitatea acestor rețele ne va costa enorm de mult. Dacă nu ajunge apă la Termoelectrica, pentru că folosește zilnic 5 mii de metri cubi din apa pe care o pompează Apă-Canal, atunci nu vom avea căldură în apartamente în plină iarnă. Dacă nu ajunge serviciul de apă și canalizare la întreprinderile strategice cum ar fi Franzeluța, cele care produc produse lactate, produse de primă necesitate, acestea își stopează activitatea. Dacă cineva urmărește pe timp de pace acest scenariu, n-avem ce aștepta. Ucrainenii fiind bombardați n-au permis ca astfel de lucruri se întâmple”, a spus Ion Ceban în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Edilul spune că cele 70 de milioane de lei ar trebui achitate din bugetul de stat, întrucât datoriile s-au format din cauza majorării considerabile a tarifului la gaz, iar banii Chișinăului, potrivit legii, sunt redirecționați către bugetul de stat.

„Noi toți, agenții economici care sunt în municipiul Chișinău, transferă la Guvern anual 23 de miliarde de lei. Iar înapoi primim 2,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă puțin peste 12%. Nu găsiți o capitală în lume care are un astfel de raport la buget. Locuitorii nu trebuie să achite pentru această gaură, pentru că ei deja achită, dând bani la bugetul național. Nu există temei legal pentru a lua acești bani din bugetul municipal. Juridic nu este posibil. Dar chiar dacă ar fi fost posibil din punct de vedere juridic, nu cred că este corect să se ia bani din salarii, din indemnizații și de la celelalte componente pe care le achită municipalitatea”, a precizat primarul general al Chișinăului.

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că prin intermediul situației de la Apă-Canal, primarul Ion Ceban șantajează un milion de locuitori ai municipiului Chișinău. Liderul PAS a menționat că datoriile Apă-Canal sunt rezultatul unui management defectuos și ar trebui achitate din banii municipalității.