logo

Ion Ceban: Deficitul bugetar real este de peste 500 de milioane de lei


https://www.ipn.md/ro/ion-ceban-deficitul-bugetar-real-este-de-peste-500-7966_1094308.html

Deficitul bugetar real în bugetul municipal este de peste 500 de milioane de lei, fiind o presiune enormă pe buget, susține primarul general Ion Ceban. Potrivit edilului, deficitul s-a format pentru că mai multe cheltuieli ale municipalității nu au fost compensate de executiv,  transmite IPN.

Este vorba despre 127 de milioane de lei cheltuiți pentru gestionarea situației pandemice, 157 de milioane pentru construcția străzilor. Aici și cheltuielile pentru gestionarea crizei refugiaților. Dar și presiunea pe întreținere din cauza creșterii tarifului la energie care este de ordinul sutelor de milioane.

Edilul a mai spus că bugetul pentru 2023 a fost public încă la 16 decembrie și cele 11 zile care s-au scurs au fost suficiente pentru consilierii municipali ca aceștia să facă cunoștință cu proiectul.

Potrivit lui Ion Ceban, anul 2023 va fi un an greu pentru municipalitate. Cheltuielile au crescut substanțial din cauza acțiunilor pe care le-au făcut autoritățile centrale. Primarul spune că a mizat pe o colaborare cu autoritatea centrală, ceea ce nu s-a întâmplat și acest lucru este regretabil.

Ion Ceban a remarcat că la final de an a lăsat un sold pozitiv de 70 de milioane în buget pentru a nu avea probleme la salarizare în luna ianuarie. Dar plățile pentru facturi în toamna acestui an sunt de peste 200 de milioane, ceea ce oricum va crea un deficit.

Consiliul municipal Chișinău a votat astăzi ca bază proiectul bugetului local pentru anul viitor. Acum aleșii locali sunt la etapa examinării amendamentelor înainte de votul în lectură finală.