logo

Ion Ceban: Chișinăul ar putea rămâne fără agent termic la toamnă


https://www.ipn.md/ro/ion-ceban-chisinaul-ar-putea-ramane-fara-agent-termic-7967_1089262.html

„Inacțiunea Guvernului în gestionarea SA „Termoelectrica” poate duce la deconectarea Chișinăului de la agentul termic în toamna acestui an, dacă nu se va interveni de urgență la reparația și modernizarea infrastructurii termoenergetice”. Declarația îi aparține lui Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, transmite IPN.

Potrivit edilului, din cauza lipsei unor investiții majore, s-a ajuns la situația în care utilajul de producere la centralele electrotermice (CET-uri) este cu termenul de exploatare depășit, fapt ce conduce la avarii, randament scăzut, respectiv pierderi enorme și imposibilitatea exploatării de mai departe conform normelor tehnice existente. „Dacă nu vă apucați imediat de reparație, riscăm nu doar Chișinăul să rămână fără căldură în toamna acestui an, dar să fie majorate iarăși costurile, care pot crește până la patru ori”, atenționează Ion Ceban.

Primarul capitalei precizează că „Termoelectrica” are un proiect de dezvoltare a sectorului energetic, cu suportul Băncii Mondiale. Acordul de împrumut a fost semnat la 30 septembrie 2020, iar la 29 martie 2021 proiectul a intrat în vigoare, acesta urmând să fie realizat până la 31 decembrie 2025. Valoarea proiectului este de 92 de milioane de euro. „Beneficiarii proiectului sunt populația municipiului Chișinău care locuiește în blocuri rezidențiale și casele care vor fi conectate la proiect. CET-urile urmau deja să intre în reparație, însă niciun deget nu a mișcat această guvernare incompetentă”, a remarcat Ion Ceban.

Potrivit primarului, în cadrul acestui proiect urmau să fie instalate 140 de puncte termice individuale și rețelele aferente în clădirile rezidențiale. „Reconstrucția în circa 40 de clădiri a rețelelor interne de distribuție a energiei termice, trecerea la distribuția pe orizontală va reduce consumul per apartament. Reabilitarea termică a șapte clădiri rezidențiale și a sistemelor de distribuție. Nu se face nimic în această privință”, afirmă Ion Ceban.

Primarul subliniază că, în cazul unei avarii, care poate duce la oprirea blocului energetic nr.1, întreprinderea poate fi sancționată financiar cu 132 de mii de lei per oră sau 3,2 milioane lei în decurs de 24 ore. În același timp, pierderea sau suspendarea livrării agentului termic poate fi sancționată cu 447 de milioane de lei. „Implementarea acestor proiecte sunt vitale nu doar pentru „Termoelectrica”, dar și pentru tot sistemul electric național și pentru municipiul Chișinău. Iar pierderile ce pot surveni în caz de neimplementare pot constitui 705 milioane de lei anual, fapt care va duce inevitabil la o creștere substanțială a tarifelor”, atenționează edilul.

Instalațiile CET-1 asigură 73% din energia termică livrată în Chișinău.