logo

Învinuirile aduse lui Platon nu au nimic în comun cu „furtul miliardului”, avocat


https://www.ipn.md/ro/invinuirile-aduse-lui-platon-nu-au-nimic-in-comun-cu-7965_1029512.html

Învinuirile aduse omului de afaceri Veaceslav Platon nu au nimic în comun cu „furtul miliardului”. Declaraţia a fost făcută de avocata omului de afaceri, Ana Ursachi, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Ana Ursachi susţine că Platon este vizat într-un caz legat de vânzarea acţiunilor Victoriabank unor investitori străini. „Se investighează o pretinsă tranzacţie valoarea căreia a fost de 80 de milioane de dolari, dintre care procurorii „au găsit” doar 49 de milioane, imputându-le lui Platon sub formă de fraudă din declaraţiile absolut incoerente ale lui Ilan Şor”, a declarat Ana Ursachi.

Avocata spune că a înaintat la Procuratură o cerere prin care îl îndeamnă pe procurorul care instrumentează acest caz să-l audieze pe Veaceslav Platon în legătură cu faptul că beneficiarul tuturor mijloacelor băneşti obţinute din tranzacţiile indicate în actul de învinuire al lui Veaceslav Platon este Vlad Plahotniuc. „Platon direct îl indică în calitate de beneficiar şi poate dovedi în cazul în care un procuror vine să-l audieze”, a afirmat Ana Ursachi.

Un alt avocat al omului de afaceri, Ilia Novikov, susţine că procedura de extrădare a lui Veaceslav Platon din Ucraina a fost ilegală. Potrivit lui, avocaţii au ajuns la această concluzie după ce au analizat graba cu care a fost efectuată extrădarea şi au constatat ignorarea procedurilor obişnuite de către structurile ucrainene. Ilia Novicov a menţionat că drept bază pentru darea în urmărire a lui Veaceslav Platon a fost doar autodenunţul fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, Ilan Şor.

În opinia avocatului, autorităţile de rang înalt din Ucraina şi anumite structuri din Moldova au ajuns la o înţelegere privind arestarea şi extrădarea omului de afaceri. Avocatul a mai spus că autorităţile de la Kiev nu au emis nicio decizie care să indice că paşaportul ucrainean deţinut de Platon ar fi fals.

Apărarea omului de afaceri susţine că în şedinţa de miercuri, 7 septembrie, Veaceslav Platon a declarat în faţa juraţilor că a fost responsabil de partea juridică a afacerii de vindere a activelor investitorilor străini. Potrivit lui Platon, aceste active erau vândute de Vlad Plahotniuc cu participarea funcţionarilor de rang înalt. Apărarea spune că în documente este semnătura lui Andrian Candu, care ocupa deja funcţia de preşedinte al Parlamentului. Omul de afaceri ar fi menţionat în instanţă numele fostului guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, al primarului de Orhei, Ilan Şor şi al foştilor premieri Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, care ar fi implicaţi în acţiunile care au dus la „furtul miliardului”.