logo

Investitor din Chișinău denunță traficul de influență: Cu un singur apel telefonic, două hotărâri CSJ sunt ignorate


https://www.ipn.md/ro/investitor-din-chisinau-denunta-traficul-de-influenta-cu-un-7967_1105701.html

Ghenadie Bîlba, proprietar al construcției din strada Spartacus, 129 din municipiul Chișinău, afirmă că „traficul de influență și corupția atacă investitorii din Republica Moldova”. A fost vizat personal când s-a pomenit cu un act de demolare a construcției, deși deține toată documentația necesară și are câștiguri de cauză în două dosare la Curtea Supremă de Justiție.

Într-o conferință de presă la IPN, Ghenadie Bîlba a declarat că totul a pornit de la o vecină care nu a fost de acord cu construcția. Și chiar dacă a respectat cerințele legale cu privire la amplasarea construcției și la distanța față de imobilele vecine, femeia nu a încetat să-l intimideze prin tot felul de acțiuni.

După o serie de apeluri cu tot felul de pretenții, ajustări la proiectul de construcție, inclusiv litigii în perioada 2018-2022, Curtea Supremă de Justiție i-a dat refuz de cauză femeii. Investitorul a obținut câștig de cauză la CSJ și într-un alt litigiu inițiat de vecină. „Speram, fiindcă sunt două hotărâri la CSJ și construcția e dată în exploatare, că problemele s-au epuizat, însă doamna Buga nu s-a liniștit. Dacă nu a reușit pe cale legală, a început să folosească o altă metodă, adică nu în zadar mi-a spus că nu știu cu cine m-am legat. Doamna Buga, având legături în organele de stat supreme, a folosit aceste legături”, afirmă Ghenadie Bîlba.

Proprietarul a fost nevoit să meargă și la Centrul Național Anticorupție să prezinte acte, iar într-un final nu a fost depistată vreo încălcare. Apoi au venit doi funcționari de la pretura de sector, care au efectuat măsurători și care la fel nu au depistat nereguli. Ulterior a fost contactat de șeful acestora, care i-a comunicat că a primit de la Inspecția în construcții o scrisoare și că este nevoit întocmească un proces verbal de demolare a construcției.

Investitorul a efectuat și o expertiză independentă pentru a o prezenta la pretură. „Domnul Ralea îmi comunică că el a fost amenințat, că el a fost nevoit să scrie procesul verbal pe data de 4, adică cu o zi înainte de a primi actele care confirmă că construcția este autorizată și conformă proiectului. Adică, inspecția și pretura au oferit date falsificate, potrivit căror construcția este mai mare. Am sperat că în judecată toate acestea se vor clarifica și adevărul va ieși la iveală, respectiv am contestat acel proces verbal”, spune proprietarul construcției.

Dar magistrații din instanța de fond, care în opinia sa de asemenea au fost influențați, au dispus demolarea construcției. Curtea de Apel, după lungi tergiversări și în lipsa sa, a menținut decizia cu privire la demolare. „Deci, iese așa că, după ce vine un ordin de sus, nu știu de la care organ, de acum drepturile omului, legislația, hotărârile de judecată – toate sunt aruncate la urnă. Inspecția în construcții, Pretura îndeplinesc ordinul celor de sus... Totuși sper că ceva în Moldova se mișcă spre bine, sper până la urmă întrebarea aceasta să se rezolve. Da, este un caz particular, dar oricine poate nimeri în așa caz. Adică, dacă se poate cu un sunet să anuleze două hotărâri ale Curții Supreme, două hotărâri irevocabile să le arunci în urnă, Scuzați, unde trăim?”, a întrebat retoric investitorul.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.