logo

Investiții UE în sectorul cultural al Republicii Moldova. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/ro/investitii-ue-in-sectorul-cultural-al-republicii-moldova-dezbatere-8004_1107057.html

EU4Culture este un proiect finanțat de Uniunea Europeană, care a fost lansat în ianuarie 2021, urmând să finalizeze în decembrie 2024. Proiectul sprijină sectorul cultural și creativ al orașelor non-capitale din țările Parteneriatului Estic, inclusiv, din Republica Moldova. EU4Culture își propune să sprijine elaborarea și implementarea strategiilor locale de dezvoltare culturală, să lanseze un sistem de granturi pentru festivaluri locale și regionale, pentru proiecte culturale și proiecte intersectoriale, precum și să susțină organizarea unui program de mobilitate pentru artiști și manageri culturali. Despre EU4Culture și alte programe europene care susțin sectorul cultural al Republicii Moldova – au discutat participanții la dezbaterea publică „Investiții UE în sectorul cultural al Republicii Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN.

Tatiana Romaniuc, viceprimară a municipiului Cahul, a declarat că, prin intermediul acestui proiect, a fost posibil un gest de recunoștință pentru toți care au făcut parte din cultura cahuleană în generațiile trecute. De asemenea, a existat oportunitatea pentru a face un audit al capacităților pe care le au cei din această ramură, pentru a se mobiliza și pentru a-și trasa niște scopuri pe care le vor atinge cu siguranță. Nu în ultimul rând, este un motiv de mândrie pentru cei care trudesc pe ogorul culturii la Cahul. Potrivit ei, municipiul Cahul a reușit să obțină victoria în acest concurs și să obțină titlul neoficial de capitală cultural-creativă a țării.

Viceprimara spune că, de asemenea, municipiul a obținut un grant de 300 de mii de euro – o sumă consistentă pentru orice localitate. Și deși părea inițial o cifră extrem de mare, în curs de implementare a diverselor activități din proiect, s-a ajuns la concluzia că pentru cultură este nevoie de mult mai mult. „Uniunea Europeană ne susține pe toate planurile, dar aici este vorba despre un domeniu extrem de important pentru întreaga țară și de fapt pentru întreaga omenire. Este vorba despre cultură. Suntem recunoscători Uniunii Europene pentru această susținere financiară consistentă”, a mai spus Tatiana Romaniuc.

Șefa Secției cultură a Consiliului raional Ialoveni, Diana Josu-Braniște, susține că investițiile din partea Uniunii Europene au ajuns și la Ialoveni, iar în ultima perioadă în raion au fost implementate mai multe proiecte. „Un mare mulțumesc și primarilor din Ialoveni, pentru care cultura a devenit o prioritate. Și cu susținerea Uniunii Europene au fost reabilitate mai multe instituții de cultură, inclusiv prin intermediul programului „Satul European”. Este un lucru îmbucurător că domeniul culturii devine o prioritate pentru cetățeni, dar și pentru factorii de decizie”, a notat responsabila.

Diana Josu-Braniște a menționat că raionul Ialoveni are o Strategia de dezvoltare pentru anii 2022-2027, iar un compartiment aparte se referă la domeniul culturii. Documentul țintește dezvoltarea turismului, raionul fiind o atracție deosebită pentru localnici și pentru vizitatorii țării. Anterior a fost lansat și „Traseul Recordurilor Guinness în Republica Moldova”. Strategia mai urmărește și dezvoltarea serviciilor culturale din raion. Este vorba și despre dotarea instituțiilor de cultură, dezvoltarea, promovarea culturii etc.

Parascovia Marandici, directoare a Centrului Multifuncțional Socio-Cultural Costești, a declarat că localitatea este una mare și frumoasă, cu oameni harnici și dornici de a face o schimbare spre bine. „Se muncește foarte mult în toate domeniile, dar mă bucur că în ultimul timp se pune un accent foarte mare pe domeniul cultural, pe manifestările artistice, pe care le organizăm. La casa de cultură avem patru formații cu titlu model și încă două formații de amatori.

Potrivit ei, în acest an casa de cultură a fost transformată într-un centru multifuncțional socio-cultural și aceasta pentru că s-a dorit să fie diversificate serviciile oferite de casa de cultură cetățenilor. „Pe lângă formațiile artistice și activitatea casei de cultură, aici mai activează și consiliul local de tineret, avem clubul femeilor, clubul persoanelor în etate, biblioteca. Și acum avem ca proiect și muzeul local pentru înființarea căruia urmează să fie identificată finanțare”, a mai spus Parascovia Marandici.

Dezbaterea publică „Investiții UE în sectorul cultural al Republicii Moldova” este ediția a noua, realizată în cadrul Proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”. Proiectul este susținut de către Fundația Soros Moldova.