logo

Investigații oficiale în cazul fostului comandant al Armatei Naționale


https://www.ipn.md/ro/investigatii-oficiale-in-cazul-fostului-comandant-al-armatei-nationale-7965_1104998.html

Procuratura îi pregătește dosar penal pentru trădare de patrie generalului Gorgan, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, titrează Europa Liberă despre fostul șef al Statului Major al Republicii Moldova, suspectat că ar fi fost informator al serviciilor secrete rusești, transmite IPN.

Pentru a oficializa datele investigației jurnalistice, Procuratura Generală cere detalii de la Serviciul Informații și Securitate. Chiar astăzi la procurori ar urma să ajungă informația, care le va permite să decidă dacă deschid un dosar penal în baza articolului 337 al Codului Penal - „trădare de patrie”, afirmă sursele Europei Libere din ambele instituții.

Persoanele cu care a discutat Europa Liberă afirmă că acest caz se va afla la „controlul personal” din partea noului procuror general Ion Muntean, iar Procuratura intenționează să lucreze „cu promptitudine”.

Igor Gorgan a devenit șef al Marelui Stat Major în 2013, dar a fost demis în 2015 la inițiativa ministrului apărării de atunci, Anatol Șalaru, care îl suspecta exact de spionaj în favoarea Rusiei. În 2019, Gorgan a revenit în funcție, fiind numit de președintele socialist Igor Dodon. În 2021, președinta Maia Sandu l-a demis la propunerea actualului ministru al apărării, Anatolie Nosatîi.

Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, Igor Gorgan s-a angajat la Oficiul ONU pentru Refugiaţi din Chişinău (UNHCR-Moldova), care ține evidența și localizarea refugiaților din țara vecină. Reprezentanta oficiului, Monica Vazquez, a spus că a fost inițiată o investigație internă independentă, iar până la finalizarea acesteia, Gorgan se va afla în „concediu administrativ”.