Invenţiile vor fi protejate prin Lege
https://www.ipn.md/ro/inventiile-vor-fi-protejate-prin-lege-7967_970441.html
Orice persoană fizică sau juridică, autor al unei invenţii având ca obiect un produs sau un procedeu din orice domeniu tehnologic, cu condiţia ca invenţia să fie nouă, să implice o activitate inventivă şi să fie susceptibilă de aplicare industrială, poate solicita un brevet prin depunerea unei cereri la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Legea privind protecţia invenţiilor a fost publicată în ultimul număr al Monitorului Oficial, transmite Info-Prim Neo.
Cererea de brevet se depune la AGEPI de către persoana îndreptăţită personal, sau în orice alt mod prevăzut în Regulament. Cererea de brevet trebuie să conţină solicitarea de acordare a brevetului, descrierea invenţiei, una sau mai multe revendicări, desene la care se fac referiri în descriere sau în revendicări, un rezumat şi dacă este necesar, o procură.
Cererea de brevet trebuie să se refere numai la o singură invenţie sau la un grup de invenţii legate între ele astfel încât să formeze un sigur concept inventiv.
Brevetul îi acordă titularului dreptul exclusiv de exploatare a invenţiei pe întreaga durată a protecţiei lui. De asemenea, deţinătorul brevetului are dreptul de a interzice altor persoane care nu au acordul său să fabrice, să ofere spre vânzare, să folosească sau să stocheze produsul brevetat. Durata brevetului este de 20 de ani, începând cu data de depozit a cererii de brevet de invenţie. Durata unui brevet de scurtă durată este de 6 ani începând cu data de depozit a cererii de brevet de invenţie de scurtă durată.
Brevetarea în străinătate a invenţiilor create în R. Moldova se efectuează numai după depunerea cererii de brevet la AGEPI. Totodată, în Lege se menţionează că drepturile ce decurg din brevetul eurasiatic sunt recunoscute şi apărate pe teritoriul R. Moldova. În cazul unor divergenţe între prevederile tratatelor internaţionale la care R. Moldova face parte şi Legea privind protecţia invenţiilor, vor prevala prevederile tratatelor internaţionale.
Taxele pentru acţiunile ce ţin de protecţia invenţiilor, prin acordare de brevet, se stabilesc de Guvern. Taxele se plătesc de solicitant, de titularul de brevet, precum şi de alte persoane fizice şi juridice interesate. Plăţile pentru menţinerea în vigoare a brevetului de invenţie şi a certificatului se achită pentru fiecare an calculat de la data de depozit a cererii de brevet şi pentru fiecare an de valabilitate a certificatului.
În Lege se stipulează că dreptul de autor al invenţiei este un drept personal inalienabil, imprescriptibil şi protejat fără termen. În cazul în care invenţia a fost creată de mai multe persoane, fiecare dintre ele are calitatea de coautor şi dreptul de inventator aparţine fiecăruia în parte. În cazul în care două sau mai multe persoane au creat aceeaşi invenţie independent una de alta, dreptul la brevet aparţine persoanei a cărei cerere de brevet are cea mai veche dată de depozit.
Nu se acordă brevete pentru invenţiile a căror publicare sau exploatare este contrară ordinii publice sau bunelor moravuri, inclusiv cele dăunătoare sănătăţii şi vieţii oamenilor, animalelor, plantelor, sau care sunt de natură să aducă atingeri grave mediului. De asemenea, nu se acordă brevet pentru soiurile de plante şi rasele animale, inclusiv pentru procedeele esenţiale biologice de obţinere a plantelor sau animalelor. Nu pot fi acordate brevete nici pentru invenţiile având ca obiect corpul uman în diferite stadii ale formării şi dezvoltării acestuia, precum şi simpla descoperire a unuia dintre elemente ale corpului, inclusiv secvenţa sau secvenţa parţială a unei gene.