Introducerea noului regim de tranzit a mărfurilor este o alternativă a businessului tenebru şi contrabandei
https://www.ipn.md/ro/introducerea-noului-regim-de-tranzit-a-marfurilor-este-o-alternativa-a-businessu-7966_958161.html
Realizarea declaraţiei comune a premierilor moldovean şi ucrainean din 30 decembrie 2005 creează posibilitatea pentru o activitate legală şi transparentă a întreprinderilor din stânga Nistrului, ca o alternativă a businessului tenebru şi contrabandei şi nu este blocadă economică, se arată într-un comentariu al Ministerului Reintegrării al RM (MR) remis spre difuzare Agenţiei Info-Prim Neo.
Ministerul de asemenea neagă referirile la „blocada etnică”, menţionând că în această regiune locuiesc pe lângă ruşi şi ucraineni, şi moldovenii. „Pentru noi toţi locuitorii Transnistriei, indiferent de naţionalitate, sunt cetăţenii noştri, împotriva cărora nici R. Moldova şi nici Ucraina nu vor permite acţiuni, care ar putea fi numite blocadă”.
În document se menţionează de asemenea că 460 de km de hotar între Ucraina şi R. Moldova mai mulţi ani au fost lipsiţi de un control normal, recunoscut internaţional, iar statutul Transnistria nu a permis desfăşurarea activităţilor economice legale, pe scară largă. Misiunea UE la hotarul comun, hotărârea Guvernului privind operaţiile de export-import, declaraţia celor 2 premieri, reprezintă primul pas în normalizarea situaţiei. Etapa a doua, de realizare a declaraţiei, s-a desfăşurat transparent şi deschis şi au participat atât reprezentanţi din partea R. Moldova, Ucrainei, UE, dar şi agenţi economici din Transnistria.
Blocadă şi autoizolare sunt măsurile întreprinse de administraţia regiunii transnistrene prin care se interzice înregistrarea întreprinderilor şi a actelor vamale în conformitate cu cerinţele R. Moldova. Politica de autoizolare aduce prejudicii atât agenţilor economici din Transnistria, cât şi economiei din întreaga regiune şi anume această politică de „iobăgire” trebuie să fie condamnată, se spune la finele comentariului MR.
Regimul prin care tranzitarea mărfurilor din regiunea transnistreană la hotarul moldo-ucrainean se efectuează doar în baza specimenelor vamale ale R. Moldova a fost introdus la 3 martie. Imediat după aplicarea lui, administraţia republicii nistrene nerecunoscute a interzis intrarea mărfurilor de pe malul drept al Nistrului pe teritoriul Transnistriei.