În contextul transformărilor interne din Moldova, conducerea țării este determinată să implementeze reforma justiției în strictă conformitate cu recomandările partenerilor externi și cu respectarea normelor și standardelor internaționale. Declarația a fost făcută de Igor Dodon în cadrul unei întrevederi avute, în marja Conferinței Internaționale de Securitate de la München, cu o delegație de deputați ai Bundestagului german, condusă de Fritz Felgentreu, vicepreședintele Comisiei pentru Securitate și Apărare din Bundestag, președintele Forumului germano-moldovenesc.
„Am menționat importanța unui dialog direct dintre conducerea de vârf a Moldovei și partenerii externi, ceea ce le va permite să obțină informații obiective din prima sursă despre evenimentele din țara noastră”, a declarat șeful statului. Igor Dodon le-a vorbit deputaților germani despre programul ambițios de reforme pe care Guvernul l Republicii Moldova intenționează să-l realizeze. De asemenea, a reconfirmat atașamentul Moldovei pentru promovarea unei politici externe echilibrate, inclusiv pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și restabilirea unui parteneriat strategic deplin cu Federația Rusă.
În cadrul altei întrevederi, cu Jan Hecker, consilierul cancelarului german pentru securitate și politică externă, Igor Dodon a declarat că Germania, dar și alți parteneri externi au un rol important în susținerea eforturilor de implementare a reformelor în justiție și în combaterea corupției în Moldova. Președintele și-a exprimat recunoștința pentru contribuția Germaniei în dezvoltarea social-economică a Moldovei, prin intermediul diferitelor programe și proiecte în valoare totală de 300 de milioane de euro, în cei 28 de ani de independență. În contextul perspectivei reglementării diferendului transnistrean, Igor Dodon a remarcat rolul important al Germaniei în avansarea acestui proces, inclusiv datorită președinției țării în OSCE în anul 2016 și a contribuției importante în anul 2017.
În marja Conferinței Internaționale pentru Securitate de la München, Igor Dodon a avut o întrevedere și cu prim-ministrul Republicii Armenia, Nikol Pashinyan, la care au precizat posibila perioadă a vizitei oficiale a premierului Armeniei în Moldova, în mai sau iunie anul curent. Președintele a subliniat necesitatea organizării, înainte de vizită, a unei noi ședințe a comisiei interguvernamentale bilaterale pentru cooperare comercial-economică și a unui forum de afaceri, cu scopul de a actualiza contactele și a realiza în deplină măsură oportunitățile pe care le au cele două țări.
În cadrul discuțiilor cu președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, Igor Dodon a specificat că potențialul comercial-economic existent între cele două țări nu este realizat pe deplin, subliniind necesitatea organizării unei noi ședințe a comisiei interguvernamentale moldo-azere, care nu s-a mai întrunit din anul 2012.
Conferința Internațională de Securitate de la München, care se desfășoară anual, are loc în perioada 14-16 februarie.