logo

Întrevedere Bălan-Ignatiev la Chişinău. Au fost abordate mai multe probleme


https://www.ipn.md/ro/intrevedere-balan-ignatiev-la-chisinau-au-fost-abordate-mai-multe-7965_1027073.html

O nouă întrevedere a reprezentaţilor politici pentru reglementare transnistreană de la Chişinău şi Tiraspol, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev, a avut loc joi, 5 mai. Vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, a comunicat după întrevedere că au fost abordate mai multe probleme, inclusiv cele ce ţin de documentele de învăţământ eliberate de Tiraspol, circulaţia maşinilor înregistrate în regiune, transportul feroviar şi altele, transmite IPN.

Gheorghe Bălan a precizat că în ceea ce ţine de aplicarea apostilei pe actele de studii eliberate de Universitatea de la Tiraspol urmează să se convoace grupul de lucru pentru educaţie. „Am vorbit despre problemele circulaţiei feroviare, dar şi despre problemele cu care se confruntă persoanele care deţin autoturisme din regiunea transnistreană şi posibilitatea lor de a călători peste hotare. Am vorbit şi despre ecologie. Sunt pe cale de a fi semnate câteva decizii protocolare în ceea ce ţine de schimbul de date”, a comunicat vicepremierul pentru reintegrare.

Cât ţine de ultimele declaraţii de la Tiraspol privind „survolarea nesancţionată a spaţiului aerian transnistrean de către avioane româneşti”, Gheorghe Bălan a comunicat că a fost implementat un proiect internaţional care prevede cartografierea Republicii Moldova, atât a malului drept al Nistrului, cât şi a celui stâng. „O companie aeriană efectua zboruri peste teritoriul Republicii Moldova. Reprezentanţii Tiraspolului au fost informaţi despre misiunea civilă. Eram dispuşi chiar să oferim informaţia necesară despre malul stâng. Reprezenanţii cadastrului din regiunea transnistreană salutau acest lucru. Dar au fost făcute nişte reacţii bolnăvicioase, s-au făcut şi declaraţii acuzatoare la adresa companiei”, a menţionat oficialul de la Chişinău.

Gheorghe Bălan s-a referit şi la criza economică din regiunea transnistreană, şi la faptul că banca centrală a regiunii comercializează, în calitate de valută, leii moldoveneşti. „Remarcăm cu toţii existenţa unei crize puternice în regiunea transnistreană, vedem după cursurile valutare. Faptul că leul moldovenesc este tranzacţionat demonstrează că există o interacţiune mare între malul drept şi stâng. Partea transnistreană trebuie să preţuiască faptul că are un comerţ intens cu malul drept, ceea ce o ajută să depăşească problemele economice”, a subliniat şeful pe reintegrare.

Cât ţine de formatul de negocieri 5+2, vicepremierul a subliniat că acesta este stopat de circa un an şi jumătate. Potrivit lui, din partea Chişinăului nu există nicio barieră pentru a-l relua, doar că aceste discuţii trebuie să aibă loc fără nicio condiţionare.

Vitalii Ignatiev, reprezentantul politic al Tiraspolului, la rândul său a menţionat că nu a fost găsită o soluţie pentru problema privind transportul de mărfuri pe cale feroviară. Acesta a spus că grupul de experţi pentru transport nu găsesc un numitor comun şi că i-a propus lui Gheorghe Bălan să comunice direct, deoarece acest lucru este dureros pentru partea transnistreană afectându-i pe agenţii economici. La fel, este afectată şi întreprinderea care se ocupă de căile feroviare, angajaţii căreia riscă să rămână fără locuri de muncă. Vitalii Ignatiev a concluzionat că dinamica grupurilor de experţi nu este prea înaltă şi că Tiraspolul doar aude că partea moldovenească este gata să contribuie la rezolvarea problemelor, dar nu acţionează.