logo

Întreaga schemă de liberalizare a pieței energetice este scrisă în Acordul de Asociere, expert


https://www.ipn.md/ro/intreaga-schema-de-liberalizare-a-pietei-energetice-este-scrisa-in-acordul-de-as-7966_1039232.html

Întreaga schemă de liberalizare, de deschidere a pieței energetice din Republica Moldova este scrisă detaliat în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Acordul fixează lista documentelor care trebuie aprobate, modul în care trebuie să fie efectuate ulterior procesele de deschidere a pieței pentru investitori. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV, transmite IPN.

„Dacă ne vom respecta angajamentele pe care ni le-am asumat, atunci liberalizarea pieței și modernizarea infrastructurii va deveni o realitate, nu doar un lucru dorit și declarat de politicieni”, a spus Dorin Dușceac, cercetător la Comisariatul pentru Energie Atomică din Paris și vicepreședintele Partidului Unității Naționale.

Expertul susține că în domeniul energetic Republica Moldova are restanțe importante care duc la faptul că în prezent accesul potențialilor investitori pe piața energiei electrice să fie unul obstrucționat. Pe de o parte, din motive politice și, pe de altă parte, din lipsă de rentabilitate și de interes. „Noi avem o infrastructură destul de deteriorată, unele linii aeriene cum este cea de la Vulcănești la Chișinău, de 750 de kilovolți, construită încă în perioada sovietică, astăzi este într-o stare avansată de degradare și practic nu poate fi utilizată. Dacă ar fi reabilitată, ar fi una dintre liniile de transport cu cele mai mici pierderi”, spune Dorin Dușceac.