Consiliul Concurenței a elaborat 12 din cele 13 regulamente, necesare pentru implementarea Legii privind ajutorul de stat, care va intra în vigoare cu începere din 16 august, a menționat pentru Radio Moldova Ion Maxim, membru al Plenului Consiliului Concurenței, citat de IPN. Printre acestea - regulamentele privind ajutorul de stat pentru cercetare, dezvoltare şi inovare; pentru instruirea angajaților și pentru crearea de noi locuri de muncă; pentru înființarea de întreprinderi de către femeile antreprenor. Acestea trei, precum și regulamentul privind forma de notificare și procedura de examinare și adoptare a deciziilor cu privire la ajutorul de stat și regulamentele privind ajutorul de stat oferit pentru salvarea beneficiarilor aflați în dificultate și ajutorul de minimis (un ajutor sub 2 mln leii pentru o perioadă de trei ani la un beneficiar urmează să fie discutate în ședința de miercuri a Grupului de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător.
Maxim a spus că intrarea în vigoare a Legii cu privire la ajutorul de stat prevede înregistrarea într-un registru a tuturor ajutoarelor oferite de stat beneficiarilor, adică persoanelor juridice sau fizice antrenate într-o activitate economică, de prestare a mărfurilor sau serviciilor pe piață. „În acest sens noi am inițiat o inventariere a tuturor ajutoarelor de stat oferite până la intrarea în vigoare a Legii, indiferent de forma sub care au fost cordate - mijloace bănești , facilități fiscale, credite preferențiale, cu dobânzi mai mici sau alte forme. Inventarierea se va face pe parcurs de 12 luni: Va fi examinat fiecare caz în parte. Legea nu are caracter retroactiv și prevederile ei nu se vor aplica asupra ajutorului de stat primit până la intrare ei în vigoare”, Ion Maxim.
Pe parcursul dezbaterilor din anul trecut a Legii privind ajutorul de stat s-a menționat că valoarea acestuia ar fi de peste 2 mlrd. Lei.
Legea privind ajutorul de stat stabilește cadrul juridic privind modalitățile de autorizare, monitorizare și raportare a ajutoarelor de stat din toate ramurile economiei, în afara celor din sectorul agricol, în scopul menținerii unui mediu concurențial normal.