logo

Într-un an partidele vor încerca să demonstreze că sunt competitive, dezbateri


https://www.ipn.md/ro/intr-un-an-partidele-vor-incerca-sa-demonstreze-ca-sunt-7978_1009023.html

Imaginea guvernării şi opoziţiei este şi proastă şi bună, iar în perioada care a rămas până la alegerile parlamentare ordinare, partidele vor încerca să demonstreze că sunt competitive, promovează o cauză dreaptă, că oponenţii sunt slabi şi îşi promovează interesele corporative sau personale. Astfel de păreri au fost expuse în cadrul dezbaterilor publice „Dacă alegerile parlamentare ar avea loc mâine… Imaginea guvernării şi opoziţiei în percepţia societăţii moldoveneşti ca indiciu pentru perspectivele politice ale ţări”, organizate de agenţia IPN luni, 11 noiembrie 2013.

Directorul agenţiei, Valeriu Vasilică, moderatorul dezbaterilor, a opinat la începutul evenimentului că tema imaginii clasei politice  în percepţia societăţii este una de importanţă din considerentul că standardele de azi ale vieţii oamenilor şi perspectiva politică de viitor a ţării depind de calitatea votului exprimat de cetăţeni în alegeri, iar votul, la rândul său depinde în mare măsură de imaginea pe care o au politicienii în percepţia electoratului.

Preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu, a declarat, bazându-se pe ultimul sondaj realizat de asociaţie, că încrederea în partidele politice este cea mai joasă. Populaţia nu este satisfăcută de direcţia în care se dezvoltă ţara, de reformele care sunt aplicate, pe care le consideră dure. Sondajele arată că oamenii doresc reforme care aduc schimbări adevărate, care să fie orientate spre cetăţeni şi nu să deservească interesele de grup sau personale. Această atitudine reflectă în mare măsură imaginea actuală a clasei politice.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PLDM, Liliana Palihovici, a declarat că guvernarea îşi doreşte imaginea unui promotor al democratizării şi modernizării ţării, şi face multe în această privinţă, inclusiv implementează reforme care chiar dacă nu plac totdeauna cetăţenilor, dar sunt necesare Republicii Moldova. „Respondenţii sondajelor spun că îşi doresc reforme cu adevărat, schimbări care îi vizează direct. Guvernarea a lansat un şir de proiecte extrem de necesare. Iar acum guvernarea ar trebui să muncească mai mult la transmiterea către societate a informaţiei privind rezultatelor activităţilor sale”, a spus Liliana Palihovici. Totodată, deputatul a spus că politicienii nu trebuie să dezinformeze, făcând referire la opoziţie, deoarece aceasta nu ajută cetăţeanul, pe care, de fapt, nu-l interesează numele celui care fac reformele, dar cât de rapid şi de eficient se fac ele.

Liliana Palihovici a mai declarat că opoziţia trebuie să fie constructivă, dar nu distructivă. „Este nevoie de un grad înalt de cultură a politicienilor şi aleşilor poporului. Îmi doresc ca opoziţia să contribuire la democratizarea societăţii, nu la provocarea haosului”, a spus deputatul.

Deputatul fracţiunii parlamentare PCRM, Grigore Petrenco, a spus că imaginea politică o fac politicienii prin faptele şi politica lor. El a apreciat tema dezbaterii drept una inutilă, a evitat să discute despre imaginea opoziţiei parlamentare în percepţia societăţii, dar s-a referit la imaginea guvernării, menţionând că actuala putere este percepută ca una distructivă, care trăieşte cu alte realităţi decât cele existente. Deputatul a mai spus că guvernanţii au o imagine proastă, sunt văzuţi ca nişte tâlhari şi hoţi care fură din resursele UE.

Copreşedintele coordonator al Partidului Popular, Alexandru Oleinic, a spus că societatea percepe clasa politică după fapte. „Guvernarea are şi avantaje şi dezavantaje. Avantajele sunt accesul la resurse administrative şi financiare, mass-media, iar dezavantajele ţin de responsabilitate. Iar opoziţia parlamentară are o tactică bună, contribuind la deteriorarea imaginii guvernării”, a spus el. Potrivit lui Alexandru Oleinic, PCRM, în calitatea sa de opoziţie parlamentară, îşi poate construi o imagine bună, deoarece are acces la mass-media, se pot expune îşi pot promova ideile şi poziţiile. Or, acest lucru a fost imposibil pentru opoziţie în perioada în care PCRM s-a aflat la guvernare

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul Igor Boţan Boţan, a spus că imaginea partidelor contează acum pentru că se apropie pregătirile pentru alegeri, iar în alegeri aceasta contează. Potrivit expertului, de obicei, cetăţenii înclină să susţină pe cei puternici, competitivi şi luptători pentru o cauză dreaptă. Şi în perioada care a rămas până la alegeri formaţiunile politice din guvernare şi opoziţie vor dori să demonstreze că sunt puternice şi că oponenţii lor sunt slabi, afectaţi de tot felul de vicii şi îşi promovează interesele corporative şi personale.

„Dacă alegerile parlamentare ar avea loc mâine… Imaginea guvernării şi opoziţiei în percepţia societăţii moldoveneşti ca indiciu pentru perspectivele politice ale ţării”, este ediţia a XXIII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat cu susţinerea Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.