logo

Întoarcerea moldovenilor din Rusia poate afecta rezultatul alegerilor parlamentare


https://www.ipn.md/ro/intoarcerea-moldovenilor-din-rusia-poate-afecta-rezultatul-alegerilor-parlamenta-7965_1010727.html

Noile interdicţii impuse migranţilor care muncesc pe teritoriul Rusiei vor cauza o revenire masivă a şomerilor moldoveni acasă, iar nemulţumirea acestora ar putea influenţa rezultatul alegerilor parlamentare. În alţi ani, data alegerilor nu coincidea cu anumite sărbători sau perioade ale anului când moldovenii se întorc de obicei acasă. Iar aflându-se la muncă în Rusia, foarte puţini au votat, constată autorii unui studiu IDIS „Viitorul”, privind situaţia muncitorilor moldoveni din Federaţia Rusă, transmite IPN.

Experţii menţionează că moldovenii deportaţi din Rusia, dar şi cei care nu vor mai putea lucra atât de profitabil cum o făceau până acum, ar putea să formeze o masă critică şi să-şi demonstreze nemulţumirile faţă de actuala guvernare. Această situaţie ar putea fi benefică pentru unele forţe politice, care ar putea să se folosească de aceste circumstanţe pentru a încinge spiritele în perioada electorală.

Mai multe modificări în legislaţia Federaţiei Ruse vor limita termenul de şedere pentru migranţii care nu deţin patente sau permise de muncă la 90 de zile, într-o perioadă de 6 luni. O altă modificare legislativă interzice alte permise de conducere decât cele ruseşti începând cu luna mai a anului 2014. Încă o lege, intrată în vigoare deja la 1 decembrie 2013, prevede că migranţii care vor să se angajeze în sfera serviciilor locativ-comunale, comerţ şi deservire socială trebuie să susţină un examen de cunoaştere a limbii ruse. Potrivit legii, abia după ce vor demonstra că ştiu limba rusă, migranţilor li se va elibera un permis de muncă sau li se va prelungi cel existent.

Potrivit experţilor IDIS, un sfert din moldovenii din Rusia vor avea un loc instabil de lucru sau vor deveni şomeri ca urmare a noilor interdicţii pentru migranţi. 245 de mii de muncitori moldoveni riscă să li se aplice interdicţia de a intra în Federaţia Rusă.