logo

Interzicerea votului în baza paşaportului de tip sovietic este o decizie corectă, opinii


https://www.ipn.md/ro/interzicerea-votului-in-baza-pasaportului-de-tip-sovietic-este-o-7965_1012956.html

Interzicerea votului în baza paşaportului de tip sovietic este o decizie corectă, deşi are un caracter mai mult electoral decât juridic. Este concluzia la care au ajuns invitaţii emisiunii „Fabrica” de marţi seara, 27 mai, la Publika TV, transmite IPN.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu consideră că această schimbare – retragerea din circulaţie a paşapoartelor de tip sovietic – este una importantă, însă guvernarea trebuie să se asigure că nu încalcă nimănui dreptul la vot. „Nicio lege, oricât de importantă ar fi, nu are nicio justificare, dacă lezează dreptul la vot al cetăţeanului. Este binevenit că deţinătorilor de paşapoarte sovietice le vor fi perfectate gratuit buletine de identitate. Cei care nu vor dori să primească buletine de identitate, îşi vor exprima, prin aceasta, şi lipsa dorinţei de a participa la alegeri”, a conchis deputatul PDM.

Analistul politic Anatol Ţăranu s-a exprimat în termini duri asupra faptului că în Republica Moldova, după mai bine de 20 de ani de independenţă, mai există cetăţeni cu paşapoarte de tip sovietic. Analistul a salutat interzicerea dreptului la vot în baza documentelor respective. Potrivit lui Ţăranu, „încercarea de a construi acest stat pe sovietism este un sacrilegiu, o crimă împotriva acestui popor”.

Preşedintele Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, Vitalie Nagacevschi, deşi consideră că această interdicţie a fost impusă pentru a împiedica un segment al electoratului comuniştilor să voteze, susţine că, dacă doreşte ca Moldova să devină un stat european, trebuia să scape demult de paşapoartele sovietice. La fel, şi de monumentele sovietice, care, potrivit juristului, îşi au locul în muzeu. Potrivit lui Vitalie Nagacevschi,  faptul că cetăţenia moldovenească a fost acordată, pe vremuri, la multe persoane care nu au avut nicio legătură sufletească cu Moldova, a condus la votarea şi aducerea la putere a celor care au sfidat interesul naţional.

Decanul Facultăţii de Drept la ULIM, Alexandru Cauia, deşi consideră decizia privind retragerea din circulaţie a paşapoartelor de tip sovietic una „vădit electorală”, susţine că este necesară şi corectă.

Jurnalistul Cristian Tabără a declarat, în cadrul aceleaşi emisiuni, că este anormal să te identifici cu un document al unui stat care nu există. Jurnalistul a mai spus că este de acord cu faptul că nu trebuie să nu ne uităm istoria, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să ne ţinem de nişte relicve. „Istoria Republicii Moldova nu este doar Uniunea Sovietică. Ar trebuie să fie o abordare echilibrată”, a spus jurnalistul.

Marţi, 27 mai, Curtea Constituţională, sesizată de către un grup de deputaţi comunişti, a declarat constituţională legea prin care paşapoartele de tip sovietic sunt retrase din circulaţie din luna septembrie anul curent.

Potrivit unei informaţii difuzată de către Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, la data aprobării planului de acţiuni privind perfectarea buletinului de identitate în schimbul paşaportului sovietic, octombrie 2013, în Republica Moldova erau înregistrate 195 de mii de persoane care deţineau paşaport de tip sovietic, iar la data de 22 mai anul curent – aproape 121 de mii. Eliberarea buletinului de identitate în schimbul paşaportului de tip sovietic, inclusiv pentru cetăţenii domiciliaţi în localităţile din stânga Nistrului, se efectuează gratuit.