logo

Interzicerea temporară a vânatului unor specii a stârnit dezbateri la Ministerul Mediului


https://www.ipn.md/ro/interzicerea-temporara-a-vanatului-unor-specii-a-starnit-dezbateri-la-ministerul-7967_1022708.html

Discuţii aprinse la Ministerul Mediului. Instituţia a iniţiat o masă rotundă pentru a discuta despre Hotărârea de Guvern cu privire la reglementarea vânătorii în sezonul 2015-2016. La întâlnire au participat reprezentanţi ai ministrului, Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor, reprezentanţi ai sectorului academic şi ai ONG-urilor de profil, transmite IPN.

Ministrul mediului Valeriu Munteanu a menţionat că hotărârea prevede expres interzicerea vânatului pe întreg sezonul de vânătoare a cerbului, elanului, căprioarei, iepurilor, potârnichilor, gâştelor, raţelor şi lişiţelor, şi ea trebuie respectată. „Necesitatea acestei întruniri a apărut în urma numeroaselor solicitări adresate instituţiilor statului pentru a fi revăzută Hotărârea de guvern cu privire la reglementarea vânătorii în sezonul 2015-2016. Până acum nimeni nu a anulat hotărârea parlamentului din 1997, care stabileşte că densitatea optimă pentru iepuri este de 160-200 de mii de iepuri, noi trebuie să respectăm acest lucru astfel ca să ne asigurăm că această specie nu va dispărea”, a declarat ministrul Mediului.

De aceeaşi părere este şi Mişcarea Ecologistă. Reprezentantul acesteia,Vladimir Garaba, a afirmat că nu este real şi normal să se continue uciderea animalelor. „Din an în an, natura creează condiţii tot mai grele atât pentru om, cât şi pentru animale. În loc s-o ajutăm. noi o distrugem. Etica ecologică care a existat în trecut astăzi este abandonată. Influenţa Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor este mult mai mare decât a tuturor celorlalte ONG-uri luate la un loc. Prin aceasta se exprimă îndrăzneala Societăţii pe acest subiect. Interzicerea vânatului coincide cu ideile comunităţii ecologiste. Noi ne vom concentra asupra unui scop foarte clar – interzicerea totală a vânatului şi revizuirea statutului acestei asociaţii obşteşti”, a declarat Vladimir Garaba.

Totodată, preşedintele Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor, Oleg Ciocoi, a afirmat că după primul proiect de hotărâre cu privire la reglementarea vânătorii în sezonul 2015-2016 a fost creată o comisie care să examineze propunerile Societăţii pe marginea acestui document. „Ulterior, a apărut un alt proiect de hotărâre privire la efectuarea vânătorii în sezonul de vânătorii 2015-2016, unde este prevăzut că vânătoare raţelor este permisă în perioada 15 august-13 decembrie, vânatul gâştelor de la 3 octombrie până la 3 decembrie şi vânătoarea iepurilor în perioada 29 noiembrie-27 decembrie. Acest proiect a fost semnat de ministrul precedent, dar când aţi venit dumneavoastră în funcţie, nu aţi ţinut cont de acesta”, a declarat, Oleg Ciocoi.

Conform datelor prezentate de Institutul de Zoologie şi Societatea Vânătorilor şi Pescarilor, în ultimii cinci ani în Republica Moldova s-a înregistrat o descreştere dramatică a păsărilor. Astfel, dacă în 2010 în ţară erau 7065 de gâşte, anul curent sunt de 20 de ori mai puţine. În ceea ce priveşte raţele şi lişiţele, în 2010 erau 85 de mii, iar în 2015 au rămas doar 19 mii.