logo

Interzicerea exportului de lemn şi tăierilor rase de pădure va reduce elanul defrişărilor ilegale


https://www.ipn.md/ro/interzicerea-exportului-de-lemn-si-taierilor-rase-de-padure-va-7967_1025834.html

Interzicerea exportului, reexportului de lemn şi a tăierilor rase de pădure pe teritoriul Republicii Moldova va diminua cu cel puţin 50 la sută elanul defrişărilor ilegale. De asemenea, în domeniul forestier este nevoie de o reformă instituţională şi anume redimensionarea structurală a Agenţiei „Moldsilva”. Declaraţia a fost făcută de ministrul mediului, Valeriu Munteanu, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Ce înseamnă câteva mii de hectare de pădure scoase la tăiat pentru despădurita Republică Moldova?” organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova. Ministrul consideră că aceste acţiuni vor stabiliza situaţia în domeniul forestier din Republica Moldova.

Potrivit ministrului mediului, din cele 24 de întreprinderi din cadrul Agenţiei, care au foarte mulţi şefi şi nu au un sistem de trasabilitate a lemnului, soluţia ar fi să fie creată o singură întreprindere de stat cu un singur cont. „Aceasta trebuie să fie o întreprindere cu un singur ordonator de credite. Trebuie să fie efectuată limitarea vânzărilor de lemn cash, să existe sisteme electronice care să funcţioneze. O să impunem aceste sisteme şi ele vor trebui îmbrăţişate”, a spus Valeriu Munteanu.

Ministrul a menţionat că din anul 2008 există un regulament care îi aperă pe cei care arendează terenuri împădurite, dar nu şi pe cei care dau în arendă, adică statul. „Aceasta a deschis Cutia Pandorei. În luna octombrie am înaintat o iniţiativă în Guvern ca să fie anulat acest regulament. Este foarte complicat, dar mă încăpăţinez să ducem în 1-2 săptămâni acest proiect în Guvern şi să fie votat. Astfel, să fie legalizată încetarea acestei dări în arendă şi, respectiv, reglementarea relaţiilor care au izvorât în baza acestui regulament”, a afirmat Valeriu Munteanu. El a menţionat că există o moştenire de circa 600 de contracte de arendă, majoritatea lor pentru o perioadă de 50 de ani, care trebuiesc reglementate.

Totodată, ministrul a declarat că la începutul acestui an a semnat un proiect de hotărâre de Guvern, prin care este interzis exportul şi re-exportul de lemn brut până la sfârşitul anului 2020. „Acest lucru, cu siguranţă, va descuraja tăierea pentru că în momentul în care era exportat lemnul, era tendinţa de a-l tăia. Din Moldova se exporta lemn brut, buturugi şi nu doar lemn matur, dar o bună parte din masa lemnoasă erau copaci foarte tineri – pari de suport pentru vie”, a afirmat Valeriu Munteanu.

Ministrul a menţionat că în baza acestui proiect s-au înregistrat multe plângeri de la exportatori, care susţin că au contracte de furnizare a lemnului cu mai multe ţări.

Discuţiile de miercuri, 2 martie, fac parte din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de către Agenţia de presă IPN, în co-producţie cu Radio Moldova şi susţinute de Fundaţia germană „Hanns Seidel”.