Intervenţiile politicului în educaţie cauzează instabilitate, studiu
https://www.ipn.md/ro/interventiile-politicului-in-educatie-cauzeaza-instabilitate-studiu-7967_975776.html
Politicile Guvernului RM în sistemul educaţional universitar au adus prejudicii stabilităţii şi funcţionării acestuia, arată studiul elaborat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”: „Impactul politicilor autorităţilor publice centrale asupra sistemului universitar din Republica Moldova”, prezentat miercuri, 27 mai 2009, în cadrul unei dezbateri publice, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit autorilor cercetării, decizia executivului de stabili un plafon la cotele de înmatriculare la instituţiile de învăţământ superior a generat o serie de grave probleme financiare şi sociale, care fac dificil procesul de studii şi dezvoltarea de mai departe a educaţiei universitare. Doar în ultimii 3 ani, universităţile din RM au ratat circa 400 milioane lei. Profesorii şi studenţii încearcă să se reprofileze, chiar şi în lipsa unor alternative fezabile. Autonomia universitară este pusă serios în impas, chiar şi în universităţile private, se arată în studiu.
Autorii studiului – conferenţiarul Cornel Ciurea şi cercetătorul Leonid Litra – constată că, începând cu anul 2005, Guvernul RM a iniţiat o politică de combatere a procesului de expansiune universitară.
Cornel Ciurea spune că decalajele invocate pe piaţa muncii nu reprezintă un temei suficient pentru a reglementa fluxurile de studenţi, în economia reală primând legea pieţei, nu cea a planificării de stat. În plus, la baza deciziei ar putea sta anumite raţionamente politice. „Autorităţile imită modelele din est şi par a fi deranjate de activismul public din ce în ce mai crescând al tinerilor cu studii superioare”, spune autorul cercetării.
Leonid Litra susţine că prin îngrădirea funcţionării libere a universităţilor, RM se auto-izolează în raport cu angajamentele sale europene. Autorităţile au rămas surde la îngrijorările exprimate de societatea civilă, cadrele universitare şi chiar anumite partide politice. Instituţiile sunt nevoite să reducă salariile profesorilor, ca urmare a surselor bugetare mai mici decât în anii precedenţi: „Unii caută să se reprofileze, chiar în lipsa unei alternative. Asta are consecinţe asupra calităţii procesului de studii”, adaugă Leonid Litra.
Autorii studiului recomandă autorităţilor să nu ia decizii motivate doar de pretenţii politice. Statul trebuie să renunţe la planurile restrictive de înmatriculare şi să instituie un model bazat pe taxe de şcolarizare, cu acordarea burselor de stat persoanelor social vulnerabile. De asemenea, trebuie majorate alocaţiile din buget la acest capitol. Experţii mai recomandă implicarea studenţilor şi profesorilor la luarea deciziilor.