logo

Interferențele în procesul de vot – un risc de securitate pentru viitorul democratic, Maia Sandu


https://www.ipn.md/ro/interferentele-in-procesul-de-vot-un-risc-de-securitate-7965_1098920.html

Președinta Maia Sandu spune că orice sistem de votare trebuie să fie sigur și să respecte în totalitate voința alegătorului. Interferențe în acest proces din afara țării sau din interior ar însemna un risc de securitate mare pentru viitorul democratic al Moldovei. Declarațiile au fost făcute de șefa statului la Congresul Diasporei care are loc la Chișinău, transmite IPN.

„Un lucru important ține de alegeri și de asigurarea unor condiții mai bune pentru cetățenii noștri din afara țării ca să poată participa la procesele electorale din Republica Moldova. Dumneavoastră cunoașteți care este rolul diasporei în păstrarea cursului democratic de dezvoltare al Republicii Moldova și cât de mare este aportul diasporei în păstrarea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Noi avem ca sarcină prioritară să aducem cât mai repede Uniunea Europeană la noi acasă, pentru că, în primul rând, Uniunea Europeană este în primul rând un proiect de pace, iar noi vrem cu toții să trăim în pace. Uniunea Europeană este un proiect al democrației, al respectării drepturilor tuturor cetățenilor”, a subliniat președinta.

Șefa statului a reamintit despre faptul că a fost adoptat un nou Codul Electoral, care a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2023. Și această redacție oferă posibilitatea, în anumite cazuri stabilite de Comisia Electorală Centrală, organizarea votării pe parcursul a două zile. De asemenea, în Codul Electoral este consolidat dreptul cetățenilor să voteze și cu pașapoarte expirate. „Pentru că indiferent dacă pașaportul este expirat sau nu, cei care dețin aceste pașapoarte sunt cetățenii ai Republicii Moldova și au dreptul de vot, consfințit în Constituție. Pentru a evita tot felul de interpretări, așa cum am văzut în trecut, am scris acest lucru în lege.  De asemenea, CEC a oferit posibilitatea deschiderii secțiilor de vot în străinătate nu doar pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare, dar și în anumite localități dacă se constată că acolo se află temporar sau domiciliază permanent cel puțin 500 de alegători, cetățeni ai Republicii Moldova”, a precizat Maia Sandu.

O altă problemă întâmpinată anterior era numărul insuficient de buletine de vot per birou electoral. Legea a crescut acest număr de buletine de vot de la 3 mii la 5 mii. De asemenea, continuă discuțiile pe subiectul votului electronic. Suplimentar, la Parlament își desfășoară activitatea un grup de lucru care e în proces de elaborare a unui proiect de lege pentru votul prin corespondență. În viitorul apropiat vor fi organizate discuții publice pe marginea acestui subiect, a comunicat șefa statului, îndemnând diaspora să se implice în acest proces.

Congresul Diasporei este organizat în cadrul Zilelor Diasporei, desfășurate la Chișinău în perioada 18-19 august.