logo

Interesul opiniei internaţionale pentru diferendul transnistrean este mai mare


https://www.ipn.md/ro/interesul-opiniei-internationale-pentru-diferendul-transnistrean-este-mai-mare-7978_1007339.html

În ultima perioadă a crescut interesul opiniei internaţionale pentru reglementarea conflictului transnistrean, iar subiectul în cauză se află permanent pe agenda marilor cancelarii europene, dar şi a organizaţiilor internaţionale, menţionează vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov. Oficialul a declarat, într-un interviu pentru IPN, că interesul opiniei internaţionale pentru reglementarea transnistreană este demonstrat şi de Declaraţia Consiliului de Miniştri al OSCE vizând procesul de reglementare a conflictului transnistrean în formatul „5+2”.

 „Acest document, singurul adoptat la un nivel atât de înalt în ultimii 10 ani, stipulează necesitatea avansării negocierilor, precum şi îndeamnă mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri să-şi intensifice eforturile pentru atingerea progresului în reglementarea conflictului în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a spus Eugen Carpov. Vicepremierul afirmă că este în creştere permanentă şi nivelul de implicare a partenerilor internaţionali prin intermediul proiectelor îndreptate spre promovarea măsurilor de încredere, în special cu aportul statelor UE, ONU şi a Consiliului Europei.

Eugen Carpov accentuează că nu există diferenţe semnificative între malul drept şi cel stâng al Nistrului. Conflictul transnistrean nu este unul interetnic, ci unul politic, ceea ce face ca diferendul să fie unul rezolvabil, iar soluţia – durabilă. Chişinău rămân deschis spre dialog şi are dorinţă reală de a rezolva problema transnistreană.

Cât priveşte pericolele ce ameninţă procesul de reglementare, Carpov s-a referit la acţiunile unilaterale, retorica agresivă, tensionarea artificială a situaţiei şi interesele din afara Republicii Moldova. Oficialul susţine că acestea pot fi depăşite doar prin dialog constructiv între toţi participanţii formatului „5+2” şi respectarea standardelor, principiilor şi angajamentelor internaţionale existente.