Interesul faţă de PARE 1+1 devine tot mai mare
https://www.ipn.md/ro/interesul-fata-de-pare-11-devine-tot-mai-mare-7966_988090.html
Interesul migranţilor faţă de Programul PARE 1+1 devine tot mai mare. Din ce în ce mai mulţi moldoveni care au muncit în străinătate sau rudele acestora se înscriu la cursul de instruire de 10 zile pentru a se familiariza cu unele noţiuni ce se referă la înregistrarea şi dezvoltarea unei afaceri, susţine directorul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova, Iulia Iabanji, citată de Info-Prim Neo.
„Avem două grupuri, unul de 15 şi altul de 21 persoane, care au absolvit deja cursurile de instruire. De asemenea, au fost completate grupuri de instruire până în luna martie inclusiv. Totodată, 15 dosare ale candidaţilor care au beneficiat de instruire au fost prezentate Consiliului de Supraveghere a Programului pentru oferirea de finanţare din partea statului. Nouă dosare au fost acceptate”, a menţionat Iulia Iabanji.
Potrivit formulei PARE 1+1, staul se angajează să aloce 1 leu la fiecare leu investit în afacerile lansate de migranţi sau rudele acestora de gradul 1, dar nu mai mult de 200 de mii lei pentru o afacere. Statul acordă această finanţare cu titlul de grant.
Valoarea investiţiilor în cele 9 afaceri acceptate pentru cofinanţare din partea statului variază între 160 de mii şi 1 milion de lei. Majoritatea afacerilor vor fi lansate în mediul rural. Printre acestea – un centru performant de diagnosticare în raionul Ungheni, afaceri în sectorul agrar, în special în domeniul apiculturii şi producerii echipamentelor din lemn, frizerii şi alte întreprinderi prestatoare de servicii şi producătoare de mărfuri.
ODIMM va desfăşura diverse ateliere de lucru, unde agenţii economici vor face schimb de experienţă, le vor fi prezentate cazuri de succes. „Răspunderea pentru ca afacerile lansate să nu dea faliment revin antreprenorilor, ei trebuie să obţină cunoştinţe de management, de marketing, de evidenţă contabilă, ca să gestioneze bine afacerile. Statul îi va ajuta prin crearea unui climat antreprenorial favorabil, prin perfecţionarea cadrului legislativ, a regulilor de joc pe piaţă, care trebuie să fie echitabile şi obligatorii pentru toţi agenţii economici, prin facilitarea accesului la finanţare şi prin alte pârghii”, a menţionat directorul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova.
Programul PARE 1+1 a fost aprobat de Guvern la 18 octombrie 2010 şi este prevăzut pe o perioadă de 2 ani. Guvernul speră că în această perioadă să fie lansate şi dezvoltate 500 de afaceri, în special în mediul rural. Granturile în valoare de până la 200 mii lei vor fi oferite din buget şi din sursele donatorilor externi. În 2011 Guvernul speră să atragă pentru finanţarea PARE 1+1 circa 100 de milioane de lei. Potrivit datelor oficiale peste hotarele ţării lucrează 350 mii migranţi. Studiile efectuate de instituţii internaţionale susţin că peste hotare ar lucra 800 mii de moldoveni.