Interdicţia aflării persoanelor de peste 63 de ani în afara domiciliului fără necesitate stringentă – impusă prin decizia Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică – ar trebui anulată. Este sugestia Platformei pentru Îmbătrânire Activă, care acuză discriminare pe criteriu de vârstă.
Platforma a analizat măsurile întreprinse de autorități în timpul pandemiei de COVID-19 din perspectiva impactului asupra persoanelor vârstnice. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Cristina Răilean, secretara Platformei, a menţionat că o recomandare pentru autorități este distribuirea produselor şi echipamentelor de protecţie pentru persoanele vârstnice. Cheltuielile pentru aceste echipamente ar trebui acoperite din fondurile de rezervă ale Guvernului, în condițiile în care veniturile vârstnicilor sunt mici și ei nu-și permit asemenea cheltuieli.
,,Recomandăm să fie iniţiată elaborarea unui pachet de măsuri concrete pentru suportul persoanele vârstnice, pentru ca acestea să-şi poată păstra independenţa şi demnitatea”, a spus Cristina Răilean. Platforma pentru Îmbătrânire Activă solicită să fie aprobate instrucţiuni pentru medicii de familie şi alți lucrătorii medicali pentru oferirea suportului persoanelor vârstnice în desfăşurarea exerciţiilor fizice la domiciliu.
O altă recomandare este extinderea spectrului serviciilor sociale la necesităţile tuturor persoanelor vârstnice, pe lângă grupul de vârstnici deja evaluaţi ca fiind vulnerabili în cadrul sistemului de asistenţă socială. Membrii Platformei pentru Îmbătrânire Activă consideră oportună şi dezvoltarea instrumentelor de asigurare a participării persoanelor vârstnice în procesul decizional.
Platforma pentru Îmbătrânire Activă este o alianţă de asociaţii obşteşti şi cuprinde 18 organizaţii membre. Platforma este o entitate independentă şi apolitică care are scopul de a integra îmbătrânirea activă în politici publice şi de a apăra drepturile persoanelor în etate. O cercetare recentă, desfășurată de Platformă, arată că, pe perioada pandemică, vârstnicii din Republica Moldova se confruntă cu izolarea socială, dar și cu accesul limitat la tratament medical. Unii dintre ei nu au ieșit din casă și trei-patru luni. Pe termen lung, izolarea socială şi lipsa contactului social ar putea avea consecinţe grave pentru sănătatea fizică şi mintală a populaţiei vârstnice, atenționează reprezentanții Platformei.