logo

Înțelegerile Comisiei moldo-române de colaborare economică


https://www.ipn.md/ro/intelegerile-comisiei-moldo-romane-de-colaborare-economica-7966_1045338.html

Mai multe proiecte sociale și economice de importanță strategică au fost discutate în cadrul celei de a XI-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-română de colaborare economică. Construcția unei linii de cale ferată de ecartament european de la Ungheni până la Chișinău, implementarea roaming-ului la tarife naționale între Republica Moldova şi România şi proiectul privind construcția podului rutier peste râul Prut în regiunea Ungheni sunt proiecte prioritare ce urmează să fie realizate de către cele două state, transmite IPN.

Ministrul economiei și infrastructurii de la Chișinău, Chiril Gaburici, a apreciat relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și România, menționând că statul vecin este partenerul economic numărul unu al Moldovei. „România se situează pe locul 1 între partenerii cu care Moldova are relații comerciale, atât la exporturi, precum și la importuri, deținând o pondere de 19,3% , dintre care la exporturi – circa 28,7% din totalul exporturilor moldovenești, iar la importuri – 14,9%”, a comunicat ministrul.

Chiril Gaburici a mai spus că urmează să fie realizate în continuare proiecte menite să asigure independența energetică, și anume extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. Alte proiecte vizează conectarea Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană. Totodată, este preconizată realizarea unui proiect care să conecteze mai multe raioane din jurul Ungheniului  la reţeaua de apă potabilă din România. Ministrul s-a referit și la alte proiecte pe care România le-a finanțat în Moldova, apreciind contribuția României în realizarea proiectului de reparație a grădinițelor, proiectul SMURD, dar și alte proiecte.

Ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat din România, Ștefan-Radu Oprea, a menționat că această comisie mixtă permite o colaborare eficientă deoarece schimbul de informație are loc mai ușor, se lucrează pe grupe de experți, astfel că proiectele pe care le realizează România cu Moldova să fie puse în practică cât mai repede. „În spatele acestei Comisii stă foarte multă muncă a grupurilor de experți, a funcționarilor de la ministere, a  secretarilor de stat și a miniștrilor”. Oficialul român a mai menționat că această comisie interguvernamentală moldo-română asigură un dialog deschis şi constructiv între țări și servește drept o platformă eficientă pentru punerea în aplicare a acțiunilor social-economice comune.

Ștefan-Radu Oprea a mai menționat că la ședința comună a guvernelor celor două state, din 22 noiembrie, urmează să fie prezentată o listă de proiecte și urmează să fie stabilite acțiunile necesare pentru realizarea acestora. De asemenea, oficialul a menționat că, în contextul preluării de către România a președinției rotative a Uniunii Europene, este important că există această listă de proiecte care arată care sunt prioritățile pentru ambele state. Potrivit ministrului român, schimburile comerciale dintre cele două țări se apropie la cifra de două miliarde de euro.

Alexandru Baltaga, directorul Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, a propus crearea unui Consiliu de Afaceri, care va include asociațiile de business, asociațiile investitorilor români, Camerele de Comerț și Industrie, dar și marile companii. Această platformă va permite dinamizarea schimburilor comerciale.

Dan Nuțiu, director executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldov, a menționat că astăzi investițiile române de capital în Republica Moldova sunt pe locul doi. Acum un an, era pe locul trei. Pentru anul viitor obiectivul este ca cele mai multe investiții de capital în Republica Moldova să vină de la investitori români. Acesta a venit și cu o propunere către oficialii ambelor state, ca Autostrada Unirii Târgu Mureș – Iași – Ungheni să fie prelungită până la Chișinău.