Parlamentul trebuie să se conducă de principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova atunci când va propune soluţii pentru diferendul transnistrean. De această părere este analistul politic Ion Tăbârţă, solicitat de IPN să se expună în legătură cu hotărârea pe care urmează să o adopte Parlamentul după declaraţia votată la 21 iunie, privind la reglementarea paşnică a conflictului.
„Este dificil de spus ce fel de soluţii ar trebui să propună autorităţile, dar nu cred că vom avea o soluţie magică, care ar duce la rezolvarea diferendului transnistrean. Avem nevoie de soluţii care ar atrage cetăţenii din stânga Nistrului, iar tot ce poate face acum Chişinăul e să continue negocierile diplomatice”, a opinat analistul.
Ion Tăbârţă nu crede că ar fi plauzibilă soluţia de a fortifica hotarul pe Nistru. „Orice soluţie trebuie să pornească de la premiza integrităţii teritoriale. Nu cred că trebuie să mergem pe calea federalizării. Dacă e să mergem pe aceasta, atunci trebuie să fie o necesitate extremă şi aceasta trebuie să prevadă că Tiraspolul este subordonat administrativ Chişinăului. Trebuie să pornim de la integritatea teritorială, iar părţii transnistrene să i se acorde un statut autonom precum are Găgăuzia”, a declarat analistul.
În opinia sa, ar fi binevenit un dialog cât mai larg în elaborarea soluţiilor. Trebuie consultate părţile implicate în formatul de negocieri, societatea civilă. A trebui să fi un compromis între toate forţele politice. Parlamentarii ar trebui să consulte mai multă lumea, dar decizia trebuie luată reieşind din interesul integrităţii şi suveranităţii statului.
Vineri, 21 iunie, Parlamentul a adoptat o declaraţie cu privire la soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean. Legislativul urmează să vină în curând şi cu o hotărâre, în care să propună soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei din stânga Nistrului.