Integrarea pe piaţa energetică regională este primul pas spre cea pan-europeană, comisar UE
https://www.ipn.md/ro/integrarea-pe-piata-energetica-regionala-este-primul-pas-spre-cea-7966_993181.html
Uniunea Europeană este disponibilă să contribuie la implementarea proiectelor investiţionale de interconectare a Republicii Moldova cu UE, prin România, fapt care ar putea conduce la sporirea securităţii energetice a Moldovei. Declaraţia a fost făcută de către comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, la o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul moldovean, Vlad Filat, transmite Info-prim Neo
Oficialul european a subliniat că, aderând la Tratatul Comunităţii Energetice în 2010 şi exercitând preşedinţia Comunităţii Energetice în acest an, Republica Moldova a avansat mult în ceea ce priveşte armonizarea legislaţiei naţionale la standardele europene.
Günther Oettinger a declarat că vor fi identificate posibilităţi de cofinanţare a studiului de fezabilitate pentru aderarea Republicii Moldova şi Ucrainei la Sistemul European de Transport al Energiei − ENSTO-E . Finanţarea propriu-zisă a acestui proiect va fi convenită cu părţile în timpul apropiat. Mai multe instituţii financiare europene şi internaţionale deja şi-au anunţat posibila lor participare la finanţarea acestui proiect.
Comisarul european pentru energie a salutat utilizarea mai amplă a resurselor regenerabile, majorarea volumului de energie de producţie locală, pentru a diminua importurile de resurse energetice, de care Republica Moldova este dependentă, la fel ca şi alte ţări din regiune. Acest lucru, a apreciat comisarul european, ar putea parţial diminua povara tarifelor la aceste resurse pentru consumatorii finali. Obiectivul pe care şi-l propune UE este ca energia alternativă să ocupe cel puţin 20% din totalul consumului de energie către 2020. Günther Oettinger a salutat şi crearea în Republica Moldova a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică şi faptul că implementarea proiectelor de eficienţă energetică devine o realitate.
Premierul Vlad Filat şi-a exprimat, la rândul său, satisfacţia că dialogul între Republica Moldova şi Uniunea Europeană se extinde din zona politicului în zona sectorială. Prim-ministru a spus că în cadrul negocierilor Acordului de Asociere cu UE capitolul energetic a fost închis şi că Republica Moldova va depune toate eforturile pentru a-şi onora angajamentele asumate privind racordarea cadrului legislativ naţional la legislaţia şi normele europene de funcţionare a sistemului energetic.