Realizările înregistrate în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi provocările legate de contextul de securitate regională sunt discutate în cadrul unui seminar al Adunării Parlamentare NATO, organizat la Chişinău. Parlamentul Republicii Moldova găzduieşte cel de-al 90-lea Seminar Rose-Roth al Adunării Parlamentare NATO cu genericul „Viitorul european al Republicii Moldova: contextul regional şi provocările interne”, care se desfăşoară în perioada 11-13 noiembrie, transmite IPN.
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus la deschiderea evenimentului că au trecut 21 de ani de când Moldova utilizează platforma de cooperare în calitatea sa de membru asociat al Adunării Parlamentare NATO. În toată perioada aceasta lucrurile s-au schimbat, pe alocuri au fost chiar schimbări dramatice, atât în Moldova, cât şi în regiune. Evoluţiile din Moldova sunt esenţiale, ţara a devenit ţară asociată la UE, şi-a asumat angajamente de transformare şi de modernizare a, ţinând cont de valorile UE.
Oficialul spune că această perioadă este mai dificilă şi datorită evoluţiilor politice din Moldova. „Cu toate acestea, ne dorim să parcurgem în continuare calea aleasă – spre UE. Subiectele discutate pe parcursul acestui seminar sunt foarte importante în contextul regional. Sunt provocări în interiorul ţării legate în mod special de lipsa sau de reţinerea reformelor care se cer atât de mult, lupta împotriva corupţiei, reforma justiţiei, în domeniul media. În această perioadă s-au făcut paşi importanţi şi în dialogul cu aşa numita administraţie din regiunea transnistreană, chiar acum poate se vor găsi şi soluţii de implementare a Acordului de Asociere în regiune. Dar mai sunt multe de făcut. Sunt multe provocări pe plan intern şi extern şi ne bazăm pe susţinerea pe care o pot acorda ţările membre NATO şi ţările asociate”, a menţionat preşedintele Parlamentului.
Gheorghe Brega, premierul interimar, prezent şi el la deschidere, a subliniat că seminarul dat este un cadru favorabil pentru promovarea dialogului dintre parlamentari în problemele de securitate şi de interes comun. Este un moment foarte potrivit pentru a discuta despre securitatea regională, despre provocările care apar pentru ţările din regiune. „Programul Guvernului îşi propune ca obiectiv principal creşterea siguranţei şi bunăstării cetăţenilor, iar cea mai eficientă cale este cea de integrare europeană. În acest scop Guvernul îşi propune să implementeze pe deplin Acordul de Asociere cu UE. Preocuparea majoră este de a elimina riscurile, reformarea justiţiei şi a instituţiilor de drept, asigurarea securităţii economice, financiare şi energetice”, a spus prim-ministrul interimar.
Cât ţine de situaţia din regiunea transnistreană şi conflictul îngheţat, oficialul a reafirmat că Moldova pledează pentru reglementarea conflictului pe cale paşnică. Rezolvarea conflictului trebuie să se bazeze pe principiile suveranităţii şi integrităţii Republicii Moldova cu identificarea unui statut pentru regiunea transnistreană.
Paolo Alli, vicepreşedintele NATO, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică va continua să susţină aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, încurajând autorităţile să continue implementarea reformelor în corespundere cu standardele UE, pentru beneficiul cetăţenilor.
Seminarul Rose-Roth al AP NATO reprezintă un forum de dezbateri parlamentare pe subiecte de actualitate în materie de securitate. Timp de trei zile, participanţii la seminar vor discuta subiecte legate de evoluţiile politice şi economice din Republica Moldova, relaţiile ţării cu NATO, consolidarea integrităţii şi controlul democratic, relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, soluţionarea conflictului transnistrean, implicaţiile agresiunii împotriva Ucrainei asupra securităţii regionale şi globale, vecinătatea estică şi relaţiile ţării cu Uniunea Europeană după Conferinţa anuală de la Riga, războiul informaţional din Europa de Est.