logo

Integrarea europeană a Moldovei va conduce la dispariţia problemei transnistrene


https://www.ipn.md/ro/integrarea-europeana-a-moldovei-va-conduce-la-disparitia-problemei-transnistrene-7965_1013674.html

Integrarea europeană a Republicii Moldova va conduce la soluţionarea diferendului transnistrean. Declaraţii în acest sens au fost lansate de către premierul Iurie Leancă şi speakerul  Igor Corman în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Pime, transmite IPN.


Iurie Leancă a declarat că este sigur că „acest conflict va dispărea până la situaţia de preaderare a Republicii Moldova la UE”. Şeful cabinetului de miniştri îşi argumentează declaraţia prin faptul că după implementarea Acordului de asociere şi depunerea cererii de aderarea la UE, eveniment preconizat pentru a doua jumătate a anului 2015, condiţiile de viaţă în Republica Moldova se vor îmbunătăţi în aşa măsură, încât locuitorii din Transnistria nu vor mai fi dependenţi de adaosurile la pensii acordate de Federaţia Rusă.

Totodată, în opinia premierului, faptul că şi Ucraina a semnat partea economică a Acordului de asociere va contribui în mare parte la soluţionarea diferendului transnistrean.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a declarat în acelaşi context, că după liberalizarea regimului de vize a sporit simţitor numărul locuitorilor din regiunea transnistreană care vor să-şi redobândească cetăţenia Republicii Moldova. Pe de altă parte, se simte o ameliorare în sectorul economic. „Este ştiut că 35 la sută din producţia din Transnistria este exportată pe malul drept al Republicii Moldova, iar alte 35 la sută – în Uniunea Europeană. Facilităţile economice pe care ni le deschide Acordul de asociere va contribui şi mai mult la reintegrarea celor două maluri. Sper că în curând va veni ziua când nu va mai exista problema Transnistriei”, a precizat Igor Corman.

Cei doi oficiali au prezentat argumente referitor la beneficiile pe care le va avea Moldova în urma integrării europene. În acest sens au fost prezentate drept exemplu statele baltice. „Dacă un fermier de la noi primeşte în mediu 15 Euro subvenţii la un hectar de pământ, în statele baltice aceste subvenţii constituie 180 de Euro pentru un hectar şi urmează să fie majorate până la 300 de Euro”, a argumentat Iurie Leancă.