Concurenţa limitată în cadrul achiziţiilor publice este un efect al participării restrânse a agenţilor economici la acestea şi al alocării ineficiente a banilor publici. Opt autorităţi publice locale monitorizate în vederea elaborării de către IDIS Viitorul a unui raport privind achiziţiile publice au notat în chestionarele completate că din cauza lipsei de concurenţă au fost nevoite să anuleze procedurile de achiziţii publice. Fiecare au avut de la 3 la 19 proceduri anulate în ultimii doi ani, transmite IPN.
Participanţii la o dezbatere online organizată de IDIS Viitorul şi Radio Europa Liberă au explicat participarea restrânsă a agenţilor economici la licitaţii prin informarea insuficientă despre achiziţiile publice care urmează să aibă loc, dar şi prin lipsa de cunoştinţe a potenţialilor ofertanţi în materie de achiziţii publice. Un motiv pentru care autorităţile contractante anulează licitaţiile este prezentarea de către operatorii economici a unor oferte incomplete.
Potrivit Dianei Enachi, una din autoarele Raportului de monitorizare, AAP ar putea organiza cursuri de instruire pentru operatorii economici. Dacă nu gratis, măcar contra unei taxe, dar nu prea mari. „Cred că nimeni din operatorii economici nu ar fi împotrivă, pentru o taxă nu prea mare, să cunoască tot ce se referă la procedurile de achiziţii publice”, a specificat experta.
Participanţii la dezbateri au căzut de comun acord că de instruiri au nevoie şi membrii grupurilor de lucru pentru organizarea achiziţiilor publice. Autorităţile contractante nu întotdeauna respectă legislaţia privind conflictul de interese, când e vorba numirea persoanelor în grupurile de lucru privind achiziţiile publice.
Experţii au menţionat că în iunie au fost organizate instruiri pentru membrii grupurilor de lucru privind achiziţiile publice, cărora le-au fost explicate prevederile noii Legi a achiziţiilor publice, dar aceste instruiri e nevoie să devină sistematice.