Institutul Național de Cercetări Economice actualizează prognoza de creștere a economiei pentru anul 2017, luând în considerație evoluțiile din primul semestru și unii indicatori din lunile august și septembrie. Prognoză nouă este de 2,4%, fiind mai mică decât prognoza avansată la începutul anului și în luna mai, transmite IPN.
În primul semestru s-au înregistrat unele tendințe pozitive, cum ar fi creșterea comerțului exterior, majorarea acumulărilor la buget. De asemenea, pentru prima dată în ultimii ani s-au majorat investițiile, încă acestea nu sunt suficiente pentru a avea un rol determinant în formarea PIB-ului, a menționat Alexandru Stratan, directorul INCE.
Pe de altă parte, unii indicatori importanți în formarea PIB-ului sunt mai reduși decât cei anticipați. De exemplu, INCE a anticipat o creștere a industriei de 4,2%, însă aceasta este doar 1,2% și s-a înregistrat în special în lunile august și septembrie. În ceea ce privește evoluția sectorului agricol, deși în ultimele luni pare să se îmbucățească situația, nu va marca o creștere de 4,2% cum s-a preconizat.
Creșterea exporturilor spre finele anului va atinge 12%, dar se va plasa sub nivelul importurilor de 16&, ceea ce conduce la o sporire a deficitului balanței comerciale. Alexandru Stratan a amintit și despre majorarea datoriei de stat, prin emiterea hârtiilor de valoare în contul creditului acordat sectorului bancar.
„Astfel, că noi credem că este o prognoză reală, deși este sub nivelul prognozelor Ministerului Economiei și Infrastructurii și a organismelor financiare internaționale”, a spus Alexandru Stratan.
Directorul INCE a precizat că în PIB-ul Republicii Moldova este la nivelul de circa trei pătrimi față de cel înregistrat în anii 90 ai secolului trecut. „Este bine că economia țării se menține pe un trend pozitiv. Însă pentru a obține o schimbare semnificativă este necesar ca să fie obținută o creștere economică de 9-10 la sută anual, într-o perioadă mai lungă”, a adăugat Alexandru Stratan.