logo

Instituţiile publice municipale din Chişinău ar putea fi renovate din banii BEI


https://www.ipn.md/ro/institutiile-publice-municipale-din-chisinau-ar-putea-fi-renovate-din-7967_1013422.html

Primăria municipiului Chişinău intenţionează să contracteze un credit de circa 50 de milioane de euro, de la Banca Europeană de Investiţii, pentru renovarea şi izolarea termică a clădirilor publice, proprietate municipală. Lucrările ar trebui să înceapă din anul acesta, transmite IPN.

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a spus că, în următorii 2-3 ani, urmează să fie reabilitate complet toate grădiniţele, şcolile, spitalele, instituţiile publice aflate în proprietatea municipală. Lucrările vor presupune schimbarea acoperişului şi reţelelor interioare, până la subsol, pe interior şi exterior, schimbarea geamurilor şi a reţelelor interne, izolarea termică etc.

„Lucrările vor fi executate conform standardelor europene şi să economisim astfel energie termică şi electrică. Este o deschidere din partea BEI să vină cu finanţare continuă şi permanentă, până la renovarea totală a clădirilor municipale din Chişinău, după care să trecem în paralel şi la clădirile private, la blocurile locative. Pentru aceasta însă va fi nevoie şi de o contribuţie din partea locatarilor, de la 5 la 30%, dar aşa ar fi corect, întrucât clădirile sunt private”, a spus Chirtoacă.

În prezent municipalitatea poartă discuţii cu reprezentanţii BEI despre condiţiile de contractare a finanţării.