În Biroul Permanent al Parlamentului a fost înregistrat un proiect de lege prin care se propune ca serviciile medicale de profilaxie, diagnostic, tratament şi supraveghere în domeniul oncologic să fie prestate nu doar de către instituţiile medico-sanitare publice, ci şi de cele private, transmite IPN.
Iniţiativa legislativă aparţine unui grup de deputaţi, printre care preşedintele Parlamentului Andrian Candu. Deputaţii argumentează că, în condiţiile supravegherii stricte şi a controlului din partea organelor abilitate de stat, abolirea restricţiilor existente pentru instituţiile medicale private de a presta servicii medicale în domeniul oncologic va genera mai multe beneficii.
Astfel prevede efectuarea investiţiilor costisitoare din partea agenţilor privaţi, ceea ce ar înseamna tehnologii performante şi condiţii mai bune de tratament pentru pacienţi. De asemenea, pacienţii vor avea alternative în tratamentul maladiilor oncologice .
Autorii iniţiativei legislative consideră că va avea loc şi diminuarea fluxului de pacienţi oncologici care apelează pentru tratament la instituţii medicale din străinătate şi reducerea poverii financiare ale acestora prin oferirea unor oportunităţi mai puţin costisitoare în Republica Moldova.
Se mai prevede sporirea fluxului de pacienţi străini care ar alege instituţiile medicale private din Republica Moldova.
De asemenea, calitatea serviciilor medicale oncologice ar urma să sporească şi în sectorul public, datorită concurenţei din partea sectorului privat. Mai mult, s-ar crea noi locuri de muncă şi ar spori contribuţiile la bugetul public din contul activităţii instituţiilor private.