logo

Instituțiile media sunt îndemnate să reflecteze corect, imparțial și echidistant campania electorală


https://www.ipn.md/ro/institutiile-media-sunt-indemnate-sa-reflecteze-corect-impartial-si-8012_1100327.html

Instituțiile mass-media sunt îndemnate să reflecteze corect, imparțial și echidistant campania electorală. Recomandarea aparține Centrului pentru Jurnalism Independent, care monitorizează 10 posturi TV. CJI mai recomandă ca instituțiile media să asigure pluralismul și diversitatea de opinie, prin includerea în știri a mai multor perspective cu privire la subiectul reflectat.

„Am îndemnat radiodifuzorii să utilizeze rapoartele noastre de monitorizare ca instrumente de auto reglementare și să elimine carențele care au fost observate în primele două perioade de raport, astfel încât activitatea lor să fie conformă cu normele legale și ale Codului deontologic al jurnalistului”, a declarat într-o conferință de presă la IPN directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

În raport, instituțiilor media li se recomandă să promoveze egalitatea de gen prin citarea mai multor surse de sex feminin. Monitorizarea arată că majoritatea materialelor monitorizate au fost dezechilibrate din perspectiva asigurării egalității de gen. De cele mai multe ori au fost citați bărbații. Acest fapt s-ar explica prin participarea mai mare a bărbaților în calitate de candidați.

Potrivit directoarei CJI, Consiliului Audiovizualului i se recomandă să folosească rapoartele de monitorizare pentru a se autosesiza și a evalua dacă posturile TV monitorizate au respectat dreptul cetățenilor la o informare completă, obiectivă și veridică, precum și dreptul concurenților electorali de a avea acces egal la mass-media.

Raportul a fost realizat în cadrul Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte. Potrivit secretarului Coaliției, Grigore Stegărescu, coordonator de proiecte la ADEPT, CALC este o entitate permanentă, benevolă, constituită încă în 2005. Misiunea Coaliției, în care se regăsesc 39 de organizații obștești, este de a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea și desfășurarea alegerilor libere și corecte în conformitate cu standardele internaționale, la care Republica Moldova este parte.

Au fost monitorizate 10 posturi TV cu acoperire națională, cu formă de proprietate publică și privată și care difuzează atât în limba română, cât și în limba rusă. Este vorba despre: Moldova 1, TVR Moldova, Jurnal TV, Pro TV, TV 8, Cinema 1, ITV, Orizont TV, Vocea Basarabiei și Exclusiv TV. Concluziile de bază arată că o parte din cele 10 posturi TV au oferit acces relativ egal candidaților în alegeri. Aceștia au fost protagoniști în știri separate sau au fost menționați în știri în știri cu caracter electoral direct sau indirect. O altă parte a avut atitudini preferențiale față de unii candidați.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.