Instituţiile de învăţământ superior desfăşoară concurs de admitere repetat
https://www.ipn.md/ro/institutiile-de-invatamant-superior-desfasoara-concurs-de-admitere-repetat-7967_960495.html
Instituţiile de învăţământ superior desfăşoară, în perioada 21-28 iulie 2006, concursul repetat pentru locurile care nu au fost acoperite în rezultatul concursului de admitere desfăşurat în perioada 01-15 iulie 2006.
Potrivit site-ului ministerului Educaţiei şi Tineretului, la care face trimitere Inf-Prim Neo, informaţia privind specialităţile şi numărul locurilor disponibile pentru concursul repetat este plasată pe panourile informaţionale ale instituţiilor de învăţământ superior.
Admiterea la instituţiile superioare de învăţământ are loc în anul curent în baza mediei notelor acumulate la examenele de absolvire a liceului sau a şcolii mediii de cultură generală, plus a mediei pe 11 ani de studii sau pe 3 ani de liceu şi a mediei la 4 discipline de profil, stabilite de instituţie în funcţie de specialitate.
Admiterea se face la 29 de instituţii de învăţământ superior din ţară: universităţi, academii şi institute, inclusiv 16 de stat şi 13 private. Principiul admiterii la instituţiile superioare de învăţământ nu se deosebeşte prea mult faţă de anul trecut, atâta doar că este un concurs unic pentru locurile cu finanţare bugetară şi prin contract, în rezultatul căruia candidaţii sunt aranjaţi în ordinea descrescătoare a mediilor şi astfel sunt stabiliţi cei care vor fi înmatriculaţi la buget şi, respectiv, la contract.
Totodată, în anul curent, numărul pentru înmatricularea în bază de contract a fost „plafonat” la 20040 de locuri, pentru prima dată numărul fiind limitat printr-o hotărâre de Guvern.
În total anul curent, vor fi înmatriculaţi 7645 de studenţi, cu finanţare de la buget.
Anul trecut din numărul total de 30040 de studenţi înmatriculaţi, 78% sau 23 400 de studenţi au fost înmatriculaţi la instituţiile de învăţământ superior în bază de contract.
Regulamentul de organizare şi desfăşurare a admiterii în instituţiile de învăţământ superior prevede că 70% din locurile rezervate pentru absolvenţii liceelor vor fi acordate pentru înmatricularea studenţilor din localităţile rurale şi 30% - din cele urbane. Pentru absolvenţii şcolilor generale proporţia va fi de 90 şi, respectiv, 10%.
De asemenea, în cadrul admiterii 2006 s-a decis suplimentarea cu 270 de unităţi, faţă de cota stabilită, a numărului de locuri cu finanţare de la buget în universităţile din Moldova, acordate absolvenţilor şcolilor din raioanele de est ale ţării.