logo

Instituțiile de frontieră din Republica Moldova și România își consolidează cooperarea


https://www.ipn.md/ro/institutiile-de-frontiera-din-republica-moldova-si-romania-isi-7967_1096842.html

Instituțiile de frontieră din Republica Moldova și România își consolidează cooperarea în domeniul analizei riscurilor. În acest sens, la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din România a avut loc o ședință bilaterală cu participarea experților din ambele țări, transmite IPN.

Experții au căzut de acord că principalele amenințări la adresa securității la frontiera comună țin de fenomenul migrației ilegale și traficul ilicit cu țigări și produse din tutun.

„În cadrul ședinței au fost abordate subiecte referitoare la evoluția situației pe segmentul de frontieră moldo-român și cooperarea între instituțiile de frontieră în domeniul analizei riscurilor. Astfel, a fost analizată cazuistica înregistrată pe ambele părți a frontierei comune pe domeniul criminalității transfrontaliere înregistrată pe parcursul anului 2022 şi estimați factorii ce au influențat caracterul amenințărilor la securitatea frontalieră pe segmentul comun”, se arată într-un comunicat emis de Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

Experții au analizat și impactul agresiunii militare de pe teritoriul Ucrainei asupra criminalității transfrontaliere în general. În urma analizei, au fost stabilite principalele trenduri în aria infracționalității transfrontaliere comune și estimate tendințele de evoluție a principalelor riscuri pentru securitatea la frontiera comună în anul 2023, precum și probabilitatea apariției noilor riscuri.

Cu începere din data de 15 aprilie, autoritățile de frontieră din România şi Republica Moldova au pus în aplicare controlul coordonat în punctul de trecere Albiţa (România) - Leuşeni (Moldova), astfel încât, pe sensul de intrare în România, există o singură procedură de control, în loc de două câte au existat pana acum. .