Asociația Promo-LEX constată cu îngrijorare că instanțele de judecată continuă practica de aplicare a unor pedepse prea blânde pentru agresorii familiali. Astfel, apare o discrepanță între stabilirea pedepselor pentru agresori și faptele acestora. Avocații Promo-LEX consideră că pedepsele simbolice încurajează mai departe violența în familie, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Asociației, ieri, 9 decembrie, Judecătoria sectorului Buiucani a pronunțat o sentință în care a stabilit agresorului o pedeapsă de 5 ani cu suspendare, deși acesta a fost învinuit de comiterea a patru infracțiuni: privare ilegală de libertate, violență în familie împotriva concubinei și a fiicei minore, huliganism și neexecutarea hotărârii judecătorești.
Începând cu anul 2014, inculpatul a agresat femeia și copilul minor în mod repetat, mai ales după decizia victimei de a părăsi locuința comună și depunerea plângerii pentru investigarea acțiunilor violente ale bărbatului.
Procurorul a solicitat o pedeapsă de 7 ani de închisoare cu executare pentru agresor, iar partea vătămată și avocatul acesteia au solicitat pedeapsa maximă pentru fiecare dintre învinuirile înaintate. Cu toate acestea, instanța a încetat procesul pentru două infracțiuni în legătură cu Legea privind Amnistia, iar pentru celelalte două a stabilit o pedeapsă condiționată.
Avocatul Promo-LEX Dumitru Sliusarenco spune că, deși agresorul familial timp de trei ani a cauzat suferințe grave atât fostei concubine, cât și copilului minor, acestuia nu i-a fost aplicată o sancțiune reală, pedeapsa fiind prea blândă pentru faptele săvârșite. De asemenea, avocatul observă o practică a instanțelor de a aplica sancțiuni blânde în majoritatea cazurilor de violență în familie, fără privare de libertate, deși pentru alte tipuri de infracțiuni de gravitate asemănătoare judecătorii aplică pedepse mult mai aspre. Avocatul Promo-LEX conchide că, după aplicarea unor astfel de pedepse, pe agresor nu îl împiedică nimic practic să comită noi acțiuni de violență și să pună în pericol viața și siguranța victimei.
În concluzie, Asociația Promo-LEX atrage atenția autorităților că, instanțelor de judecată le revine rolul decisiv în a preveni violența în familie. Aplicarea unor pedepse blânde agresorilor, descurajează victimele de a se mai adresa organelor de drept.