logo

Instanța a decis să transmită copilul în grija tatălui doar pentru că e mai bogat, Ion Dron


https://www.ipn.md/ro/instanta-a-decis-sa-transmita-copilul-in-grija-tatalui-7967_1074566.html

„Autoritățile statului continuă să fie în serviciul celor care au posibilitatea să plătească serviciile acestui stat pentru interesele personale”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN, Ion Dron, președintele Asociației Obștești Centrul de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice. El a relatat un caz în care instanța judecătorească din Republica Moldova a transmis un copil minor în grija tatălui doar pentru că acesta are posibilități financiare mai mari, fără a lua în calcul interesele minorului.

Ion Dron menționează că la asociația pe care o reprezintă, pe 18 februarie anul curent, s-a adresat Ecaterina Lungu-Hasan, mama unei fete minore. În acea zi, Curtea de Apel a decis ca fiica sa, în vârstă de 6 ani, să nu mai fie alături de ea, cetățeană a Republicii Moldova, ci alături de tatăl biologic, cetățean străin cu viză temporară de ședere în Republica Moldova.

Ion Dron spune că bărbatul, care a reușit să obțină o astfel de decizie, este ginerele deputatului Dumitru Diacov. „Nu cred că cei de la Curtea de Apel, care au judecat această cauză, au luat în calcul acest element. Dar faptul că acest tată biologic este mai bogat decât mama acestui copil a fost, dacă nu elementul determinant, atunci unul din elementele principale care i-a motivat pe judecători să decidă cum au decis”, consideră Ion Dron.

Ion Dron precizează că Ecaterina Lungu s-a aflat în concubinaj cu acest bărbat și s-a despărțit de el când copilul avea trei luni. În 2015, instanța de judecată a stabilit că fetița va locui cu mama. În februarie anul curent, Curtea de Apel decide însă transmiterea copilului în grija tatălui.

Potrivit lui Ion Dron, expertiză psihologică atașată la materialele dosarului spune că copilul are un atașament psiho-emoțional foarte ridicat față de mamă și frate. „Judecătorii despart acești frați, lucru care este în contrasens cu jurisprudența națională, internațională, recomandările de specialitate ce țin de protecția copilului. Se pare că pentru ei nu va conta impactul psiho-emoțional asupra acestui copil, care, după șase ani cât s-a aflat alături de mamă, este ridicat și transmis într-o familie în care sunt alți copii pe care nu-i cunoaște”, declară Ion Dron.

Președintele Asociației Obștești Centrul de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice susține că tatăl biologic al copilului i-a perfectat pașaport străin (al Marii Britanii), fără știrea mamei. Îndată ce Curtea de Apel a decis să transmită copilul tatălui, acesta l-a luat de la grădiniță și a plecat la Odesa, iar la întoarcere, peste două zile, a motivat că a vrut să-i arate orașul. „Scopul până la urmă este – mama asta crede cu certitudine și elementele speței asta spun – de a scoate copilul din țară cu orice preț și instituțiile statului îi stau la dispoziție, așa cum au stat pentru expulzarea cetățenilor turci”, consideră Ion Dron.

Dosarul se află la Curtea Supremă de Justiție.