logo

Instanţa a admis cererea privind excepţia de neconstituţionalitate în dosarul lui Vlad Filat


https://www.ipn.md/ro/instanta-a-admis-cererea-privind-exceptia-de-neconstitutionalitate-in-dosarul-7965_1026076.html

Instanţa a admis cererea privind ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate depusă de apărarea fostului premier, Vlad Filat. Avocatul Igor Popa a declarat că cererea înaintată de apărare şi admisă de instanţă urmează să fie expediată către Curtea Constituţională pentru a fi supusă examinării. Declaraţiile au fost făcute după şedinţa de judecată de miercuri, 16 martie, care a fost întreruptă pe motive de sănătate ale învinuitului, transmite IPN.

„De la începutul acestui proces, în cazul lui Vlad Filat, astăzi, considerăm, că am obţinut o mică reuşită, prin faptul că instanţa a acceptat ridicarea excepţiei de neconstituţionale a unui articol din Cod de procedură penală, care în opinia noastră contravine Constituţiei”, a spus Igor Popa. Potrivit lui, atunci când a fost solicitată înlocuirea măsurii preventive sub garanţia personală a deputaţilor, instanţa a respins cererea. Atunci, instanţa ar fi invocat faptul că nu au trecut 30 de zile din momentul când a devenit definitivă încheierea prin care s-a stabilit arestul de 30 de zile.

„Noi considerăm că nici nu trebuie să se scurgă aceste 30 de zile, deoarece această normă contravine legii prin care Curtea Constituţională a invocat neconstituţionale mai multe articole din Codul de procedură penală, în special articolul 186. Respectiv este un pic ilogic să aştepţi să expire 30 de zile şi după asta să ataci la Curte. Noi suntem în drept şi considerăm că nu trebuie să aşteptăm niciun termen, suntem în drept oricând apar circumstanţe noi, să solicităm înlocuirea sau revocarea măsurii preventive”, a precizat avocatul.

Totodată, apărarea ex-premierului Vlad Filat a spus că prin acceptarea acestei cereri, procesul ar fi trebuit suspendat, însă instanţa a decis continuarea şedinţelor de judecată. „Aici mi se pare un mic abuz, cum poţi să examinezi un dosar, în cadrul căruia se judecă o normă care nu este neconstituţională”, a subliniat avocatul. Igor Popa a mai spus că potrivit legii, Curtea ar trebui să pună pe rol examinarea cererii în 15 zile.

Procurorul Adriana Beţişor a declarat că şedinţa de judecată a fost întreruptă pe motiv că investigarea medicală pe care a solicitat-o inculpatul pentru încă în ziua de marţi nu a fost efectuată. Aceasta a precizat că premierul urmează să realizeze astăzi investigaţiile medicale preconizate.

O nouă şedinţă de judecată în cazul fostului premier Vlad Filat este programată pentru joi, 17 martie.