logo

Inspectoratul pentru Protecția Mediului suspendă activitatea Danube Oil Company


https://www.ipn.md/ro/inspectoratul-pentru-protectia-mediului-suspenda-activitatea-danube-oil-company-7967_1094802.html

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a dispus sistarea, începând cu ziua de astăzi, a activității „Danube Oil Company”, până la remedierea încălcărilor depistate. Agenția pentru Supraveghere Tehnică a dispus demolarea silozurilor neconforme, materialele controalelor urmând să fie transmise Procuraturii pentru examinare. Reacția autorităților vine după ce două silozuri de cereale din Portul Internațional Liber Giurgiulești au luat foc în ultimele săptămâni, transmite IPN.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a constatat că agentul economic activa în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului, a autorizației de mediu pentru emisia de poluanți în atmosferă și în condițiile în care nu erau stabilite normative ale emisiilor admisibile.

Agenția Supraveghere Tehnică a emis o prescripție de demolare a silozurilor și a acordat un termen de 60 de zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor. Potrivit specialiștilor, soluția de proiect adoptată pentru depozitarea șrotului de la procesarea semințelor de floarea soarelui nu a fost adecvată, conform pașaportului tehnic, silozurile cu bază conică fiind concepute pentru stocarea materialelor nelipicioase și neagresive. Exploatarea neconformă a acestora a afectat rezistența, stabilitatea și siguranța la foc.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului urmează să estimeze mărimea prejudiciului cauzat de incendii și să transmită materialele controalelor către Procuratura Generală pentru examinare.

Guvernul precizează că luni premierul Natalia Gavrilița a dat indicații să fie verificate toate silozurile din țară pentru a evita astfel de incidente pe viitor.

Pe 15 septembrie anul trecut, pe teritoriul Portului Internațional Liber Giurgiulești a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice. Pe 13 noiembrie, în interiorul a două din cele patru silozuri a fost înregistrată creșterea temperaturii, iar pe 30 decembrie, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea s-a aprins. Pe 16 ianuarie anul acesta un nou rezervor cu granule de șrot de floarea soarelui a luat foc. În urma mocnirii încărcăturii a avut loc prăbușirea cisternei. Pe 20 ianuarie a luat foc al doilea rezervor cu granule de șrot de floarea soarelui.