La nivel de țară, fiecare al patrulea cadru didactic are vârsta de peste cinzeci de ani, iar tinerii specialiști constituie doar zece procente din totalul de cadre didactice. Prioritatea autorităților este atragerea tinerilor specialiști în sistemul educațional și inserția acestora în procesul de formare profesională. Despre aceasta au menționat participanții la forumul municipal al tinerilor specialiști încadrați în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău, transmite IPN.
Președintele Consiliului municipal al Sindicatului Educației și Științei Chișinău, Margareta Sîrbu, a comunicat că profesia de pedagog este una valoroasă și presupune mult curaj, înțelepciune și voință. Dar contrar idealurilor și aspirațiilor, școala de azi devine mai puțin atractivă din diferite motive: atitudinea societății, dezinformarea și denigrarea în masă, salarii neatractive. Conform datelor Biroului Național de Statistică, astăzi la nivel de țară fiecare al patrulea cadru didactic are vârstă de 50-59 de ani, iar tinerii specialiști constituie doar 10% din totalul de cadre didactice. Margareta Sîrbu a spus că este extrem de important aportul cadrelor cu o vastă experiență în educație, dar prognozele în domeniul resurselor umane pentru următorii ani nu sunt deloc strălucite. De aceea, prioritatea Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei din municipiul Chișinău și a Federației Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei este atragerea tinerilor specialiști în sistem și inserția acestora în procesul de educație.
Potrivit prim-prorectorului la Universitatea de Stat din Moldova, Otilia Dandara, statistica zice că procentajul angajării tinerilor din Republica Moldova este mic, ceea ce înseamnă că undeva nu este bine și atunci, probabil, sindicatele ar trebui să vină cu o inițiativă ca să facă mai atractivă piața muncii din Republica Moldova pentru tinerii în general și pentru cadrele didactice în special, deoarece tinerii pleacă.
Șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, a spus că în acest an numărul tinerilor specialiști care s-au încadrat în instituțiile de învățământ municipale este mai mare comparativ cu anii precedenți. „Noi, cei din municipalitate, am încercat pe parcursul acestor ani să susținem tinerii specialiști prin diferite metode. În același timp, marele nostru colectiv de peste 15 mii de angajați din sistemul educațional municipal de toate categoriile este întotdeauna deschis pentru a ajuta pe oricine dorește să se încadreze în instituții, dorește să fie alături de noi și împreună să facem lucrurile să se schimbe în orașul nostruˮ, a spus Andrei Pavaloi.
Primarul general, Ion Ceban, a spus că copilul talentat fără un profesor dedicat nu există. „Din acest considerent, avem foarte mare nevoie de voi, avem nevoie de voi să fiți cu adevărat implicați, dedicați și să creșteți alte generații de copii care să fie talentați și care să ne reprezintă, de care să fim mândri. Și care, sper eu în perspectivă, totuși să prefere să rămână acasăˮ, s-a adresat edilul către cadrele didactice prezente la eveniment.
Primăria municipiului Chișinău oferă suport financiar tinerilor specialiști din capitală prin acordarea compensației pentru închirierea spațiului locativ, acoperirea cheltuielilor aferente salarizării cadrelor didactice din clasele cu profil. În acest sens, din bugetul municipal au fost alocate în anul curent 85 418 100 de lei.