logo

Înregistrarea pentru votul prin corespondență: Care sunt pașii și cum vor fi verificați alegătorii


https://www.ipn.md/ro/inregistrarea-pentru-votul-prin-corespondenta-care-sunt-pasii-si-8013_1106367.html

Moldovenii care vor dori să voteze prin corespondență în una din cele 6 șase țări, în care este pilotat proiectul, trebuie să se înregistreze în prealabil în mod obligatoriu. În cadrul acestei proceduri, va fi necesar numărul de identificare de stat al alegătorului, data nașterii, fotografia cu fața sa efectuată simultan cu actul de identitate care confirmă dreptul de vot – buletinul de identitate sau pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv expirat, transmite IPN.

Comisia Electorală Centrală a aprobat Instrucțiunea privind identificarea alegătorilor de la distanță prin mijloace digitale a alegătorilor ce au solicitat să fie înregistrați pentru exercitarea votului prin corespondență.

Tatiana Barburoş, membră CEC, a declarat că verificarea identității alegătorului se va efectua în baza actului de identitate prezentat în fotografie atașat, a comparării de imagini și a informațiilor confirmate de persoanele fizice sau cele preluate din Registrul de Stat al Alegătorilor și Registrul de Stat al Populației.

Procedura de identificare parcurge câteva etape. Prima etapă ține de colectare datelor de identificare, iar cea a de-a doua etapă vizează verificarea datelor de identificare. Următoarea etapă ține de constituirea dosarului de evidență, procedura finalizându-se cu generarea rezultatului verificării identității de la distanță

Cetățenii din cele șase țări trebuie să se înregistreze pe platforma online „Înregistrarea prealabilă”, accesând www.inregistrare.cec.md. Înregistrarea este deja disponibilă și poate fi făcută până cu 45 de zile înainte de data alegerilor. În procesul de verificare a identității, organul electoral poate să notifice alegătorul să actualizeze parțial sau în întregime datele pentru a face posibilă identificarea.

„În scopul identificării alegătorilor, în procesul de înregistrare se solicită numărul de identificare de stat al persoanei fizice, data nașterii, fotografia cu fața alegătorului efectuată simultan cu actul de identitate care confirmă dreptul de vot și sunt acceptate doar actele prevăzute la articolul 78 din Codul Electoral. Este vorba de buletinul de identitate și pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat. Fotografia alegătorului cu actul de identitate nu se va accepta dacă actul nu permite identificarea titularului, actul conține semne de modificare sau în cazul în care în acte lipsesc datele reglementate legal, sau nu corespunde datelor oficiale, sau actul este de o vechime care nu permite compararea feței...”, a explicat Tatiana Barburoş.

Operatorii implicați în procesul de identificare a alegătorilor vor completa și vor semna o declarație de confidențialitate.

Votul prin corespondență va fi implementat pentru scrutinul din 20 octombrie în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda.