logo

Înregistrarea căruţelor, lege doar pe hârtie


https://www.ipn.md/ro/inregistrarea-carutelor-lege-doar-pe-hartie-7967_1011864.html

Deşi de 4 luni autorităţile publice locale au obligaţia să înregistreze vehiculele cu tracţiune animală, iar căruţaşii să aplice numărul de înmatriculare pe căruţe, această prevedere nu se respectă. Solicitaţi de IPN, mai mulţi responsabili din câteva raioane au comunicat că nu au fost informaţi despre această obligaţie, auzind despre ea doar din presă.

În decembrie anul trecut, Parlamentul a decis că toate căruţele trebuie înregistrate de către primării, iar numărul trebuie trecut pe căruţă, cu vopsea de culoare albă, folosind un şablon unic. Tot atunci s-a interzis transportarea de către căruţe a obiectelor care depăşesc cu 0,5 metri lungimea şi cu 1,5 metri lăţimea şi înălţimea vehiculului. De asemenea, căruţele nu au voie să circule pe drumul modernizat, în cazul în care în direcţia de deplasare există un drum rudimentar. Totodată, sancţiuni pentru încălcarea prevederilor menţionate nu au fost prevăzute.

Simion Guşanu, consultant în secţia mecanizare a agriculturii din cadrul Ministerului Agriculturii, autoritatea care a elaborat proiectul, a declarat pentru IPN că instituţia nu are împuternici de a acumula informaţii despre înregistrarea căruţelor. „Doar executivele raionale pot monitoriza şi oferi rapoarte referitor la anumite acte”, a spus consultantul. Ministerul va remite totuşi o circulară prin care să informeze administraţiile locale despre modificările în acest sens care s-au făcut în legislaţie.

Contactat de IPN, preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Sergiu Ostaf, a menţionat că subiectul ce ţine de aplicarea legilor în Moldova este complicat. În 30-40% din cazuri legile nu sunt puse în aplicare. „Noi observăm că legea nu este comprehensivă, nu este completă, nu sunt mecanisme de responsabilizare sau alte probleme”, a spus Sergiu Ostaf.

Parlamentul a votat un proiect de lege, propus de către Ministerul Justiţiei, privind monitorizarea implementării legilor, dar din păcate, spune Sergiu Ostaf, acel mecanism nu prevede colectarea datelor privind punerea în aplicare a legii, ci doar analiza formală a ceea ce înseamnă funcţionarea ei. Astfel, multe dinte proiectele votate rămân doar pe hârtie.