logo

Inițiative legislative avizate negativ de Guvern


https://www.ipn.md/ro/initiative-legislative-avizate-negativ-de-guvern-7965_1067081.html

Guvernul nu a susținut proiectului hotărârii Parlamentului prin care se intenționează crearea unui grup de lucru pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea Constituției privind revocarea deputaților, transmite IPN.

Precum s-a menționat, scopul acestei inițiative legislative este punerea în aplicare a rezultatului referendumului republican consultativ, desfășurat la data de 24 februarie 2019, confirmat prin Hotărârea Curții Constituționale din 14 martie 2019.

Curtea Constituțională a menționat în jurisprudența sa, că produc efecte juridice obligatorii doar referendumurile constituționale și cele legislative, nu și cele care au un caracter consultativ. Ca urmare a organizării referendumului consultativ, autoritățile pot lua cunoștință de opinia poporului cu privire la o problemă de interes național, fără a avea însă vreo obligație juridică. În privința subiectului privind posibilitatea revocării deputaților de către alegători, articolul 68 din Constituție stabilește caracteristicile mandatului parlamentar și anume că, „în exercitarea mandatului, deputații sânt în serviciul poporului” și „orice mandat imperativ este nul”.

Irevocabilitatea mandatului parlamentar este un principiu de bază general acceptat al democrațiilor europene și promovat de Comisia de la Veneția. În acest context, în Rezoluția nr.1303(2002) privind funcționarea instituțiilor democratice în Moldova, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut autorităților moldovenești „de a garanta cu claritate în legislație principiul irevocabilității mandatului parlamentar”. Comisia de la Veneția a estimat că posibilitatea revocării deputaților de către alegători sau de către partide este „incompatibilă cu doctrina tradițională și general acceptată a democrației reprezentative” și „contrarie normelor europene.

De asemenea nu a fost susținută nici ideea de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61. Din avizul executivului reiese că numărul actual de deputați este optim pentru a asigura o activitate eficientă a legislativului. Acest număr corespunde dimensiunilor țării, subdiviziunilor ei teritoriale și formei de guvernământ.

n