logo

Inițiativa privind pagubele provocate de armata rusească pe Nistru are componente electorale și practice, opinii


https://www.ipn.md/ro/initiativa-privind-pagubele-provocate-de-armata-ruseasca-pe-nistru-are-component-7965_1039573.html

Inițiativa înaintată de președintele Parlamentului, Andrian Candu, privind contractarea unei companii juridice internaționale pentru a estima prejudiciile financiare aduse Republicii Moldova de aflarea pe teritoriul ei a armatei ruse constituie o retorică electorală, dar are și o componentă practică. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Analistul politic Oazu Nantoi numește inițiativa președintelui Parlamentului, Andrian Candu, drept pornografie electorală. „Ce va face guvernarea de la Chișinău cu rezultatele unui asemenea audit? Noi avem o companie angajată care se numește Kroll și deocamdată despre miliardul furat nu se aude nimic în afară de faptul că guvernarea nu investighează deloc. Noi suntem în campanie electorală și trebuie să tratăm subiectul la modul respectiv”, a afirmat Oazu Nantoi.

Analistul politic Anatol Țăranu este de părere și el că această inițiativă are o componentă electorală, dar are și o componentă practică foarte importantă. „Din perspectiva reglementării politice în Transnistria, eu salut o asemenea abordare și cred că este absolut binevenită. În același timp, eu sunt conștient de faptul că o asemenea abordare strică relația moldo-rusă indiscutabil”, menționează Anatol Țăranu.

În opinia comentatorului politic Corneliu Ciurea, acesta este un demers de sincronizare a Republicii Moldova cu ceea ce face Ucraina. „Ucraina a și făcut estimarea pagubelor și are unde să acționeze în judecată, iar Republica Moldova se solidarizează cu acest demers având în vedere că guvernarea noastră este una pro-europeană și nu acceptă supremația rusească”, a afirmat analistul.

Victor Stepaniuc, președintele Comisiei pentru consolidarea statalității și integrarea țării din cadrul Consiliului societății civile de pe lângă președintele Republicii Moldova, consideră că aceasta este o declarație provocatoare și afectează imaginea și interesele Republicii Moldova. „Ea nu o să aibă continuitate. Este o inițiativă de inducere în eroare, inclusiv a partenerilor occidentali. Imaginea țării noastre se afectează serios atât în regiune, cât și în relațiile cu Federația Rusă”, a declarat Victor Stepaniuc.  

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a promovat o inițiativă potrivit căreia Republica Moldova urmează să angajeze o companie juridică internațională care ar urma să estimeze pagubele financiare cauzate de prezența militară a armatei ruse în stânga Nistrului fără acceptul autorităților constituționale ale țării.