Iniţiativa pentru un Parlament Curat constată o practică judiciară neuniformă
https://www.ipn.md/ro/initiativa-pentru-un-parlament-curat-constata-o-practica-judiciara-neuniforma-7965_997774.html
Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) constată o practică judiciară neuniformă în domeniul protejării dreptului la libera exprimare a presei şi a societăţii civile înainte de scrutinele parlamentare în pofida caracterului similar al dosarelor. Constatarea se referă la cazurile în care ICPC a fost atacată în instanţă de către 5 exponenţi ai concurenţilor electorali în campania „Cunoaşte-ţi candidatul!”, transmite Info-Prim Neo.
Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, membru ICPC a declarat la o conferinţă de presă că Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) din care fac parte mai multe organizaţii nonguvernamentale a fost acţionată în judecată de 5 exponenţi ai concurenţilor electorali pentru lezarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale în legătură cu publicarea ultimilor 2 din cele 3 ediţii ale buletinului „Cunoaşteţi candidatul”, lansate înainte de alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 şi 28 noiembrie 2010.
Avocatul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), membru al ICPC,
Cristina Cojocaru, a menţionat că în faţa judecătoriei Centru a capitalei în primă instanţa ICPC a obţinut câştig de cauză în procesele intentate de candidatul Partidului Social Democrat Ion Prisăcaru, candidatul pe listele Alianţei „Moldova Noastră”, Alexandru Oleinic, candidatul Partidului Liberal Ştefan Urâtu şi concurentul electoral Partidul Comuniştilor, dar a pierdut în procesul intentat de Partidul Democrat.
Totodată, Curtea de Apel Chişinău care în ianuarie 2011 a anulat interdicţia primei instanţe de difuzare a informaţiei în privinţa lui Alexandru Oleinic cuprinse în buletinul „Cunoaşteţi candidatul!”, în aprilie 2012 a constatat lezarea onoarei şi demnităţii lui Oleinic, respingându-i pretenţiile de recuperare a prejudiciului moral. „Pentru mine este ciudat, dacă i-a fost lezată onoarea şi demnitatea, dar nu i-a fost cauzat niciun prejudiciu moral. Cred că şi instanţele undeva realizează că decizia lor e la limită”, a notat Cristina Cojocaru.
„Prin aceste decizii de judecată se dau nişte semnale că noi nu trebuie să vorbim sau nu trebuie să scriem, mai mult, se încearcă, de fapt, să readucă presa nu numai la tăcere, ci şi să readucă jurnaliştii la autocenzură, pentru că dacă jurnaliştii vor şti că pot pierde astfel de procese, ei pur şi simplu nu vor scrie şi aceasta este de fapt o problema pentru societatea noastră şi justiţia în cazul nu face decât jocul politicienilor”, a declarat Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, parte a ICPC.
Membrii ICPC au declarat că vor ataca decizia primei instanţe pe cauza intentată de PDM şi decizia Curţii de Apel pe dosarul lui Alexandru Oleinic în instanţele de judecată.
Campania „Cunoaşteţi candidatul!” a fost iniţiată în 2008. Înainte de alegeri, ICPC dă publicităţii lista candidaţilor care nu corespund criteriilor de integritate, de exemplu, au averi şi venituri care nu corespund declaraţiilor depuse; utilizează resurse administrative în folos personal sau de partid; utilizează poziţia de serviciu în interes personal sau de familie etc.
Din cadrul ICPC fac parte organizaţiile nonguvernamentale Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Fundaţia Soros-Moldova.